Forening: Regeringen overser knogleskørhed i udspil

admin

|

21/08/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Regeringen burde have haft fokus på de omkring 550.000 danskere, der lider af knogleskørhed, i sit nye sundhedsudspil.

Behandlingen af sygdommen koster det danske samfund milliarder om året, og en del af milliarderne kunne spares, hvis sygdommen blev opsporet tidligere.

Meldingen kommer fra Osteoporoseforeningen, landsforeningen mod knogleskørhed, efter at regeringen torsdag har offentliggjort et sundhedsudspil, der skal tilføre fem milliarder kroner til sundhedsområdet.

- Over en halv million har sygdommen knogleskørhed, men rigtig mange danskere går rundt uden at vide det. Vi mener, at de personer skulle opspores i behandling i tide, siger foreningens landsformand, Ulla Steen Knappe.

Ifølge Osteoporoseforeningen koster behandlinger og følgevirkninger af knogleskørhed samfundet 11,6 milliarder kroner om året. Kun 25 procent af danskerne med sygdommen er diagnosticeret.

- De fleste opdager først sygdommen i det sekund, de får et brud. Og det er et problem, for har man først fået et brud, så er risikoen for et nyt brud større, siger Ulla Steen Knappe.

- Så af hensyn til patienterne, men også Danmarks økonomi, forstår vi ganske enkelt ikke, at der ikke bliver gjort mere for at opspore mennesker med knogleskørhed, mener hun.

Foreningen foreslår, at det bliver en større opgave hos de praktiserende læger at opdage knogleskørhed. Ulla Steen Knappe peger på, at man kan blive skannet for knogleskørhed omkring 50-års-alderen.

- På det tidspunkt ved vi, at rigtig mange kvinder konsulterer deres praktiserende læge, hvilket også gælder mange mænd, siger hun.

- Derfor ville det være nærliggende, at der lige blive spurgt ind til, om der er knogleskørhed i familien, da halvdelen af dem, der har knogleskørhed, har arvet sygdommen fra den nærmeste familie, siger hun.

Regeringens sundhedsudspil har blandt andet fokus på kræftsygdomme, kroniske sygdomme, bedre rammer til de praktiserende læger samt fokus på at skabe bedre resultater i behandlingen i sundhedssystemet.

/ritzau/