De fleste forældre ser det som deres pligt at sørge for, at deres børn får en god uddannelse. I Danmark har vi et skolesystem, som bygger på ti års undervisningspligt i form af folkeskolen. De færreste ender dog deres uddannelse her, men læser derimod videre på en gymnasial eller erhvervsfaglig uddannelse. Og sådan kan det fortsætte op til Ph.d.en.
Der er dog ting, som du ikke kan lære på skolebænken. Her nævner vi nogle af de vigtigste.
1. Det er okay at begå fejl
I skolen får vi konstant smidt karakterer i hovedet, som skal fortælle os, hvor godt vi har klaret os i en given prøve, eksamen eller lignende. Man vil altid gerne klare sig lidt bedre end sidemanden og kunne prale af det nyerhvervede 12-tal i økonomi. Alt handler om at give de korrekte svar og have tjek på afdrag, renter and what not.
Vi bliver aldrig rost, når vi kommer ud fra eksamenslokalet med 02, for det betyder jo, at vi har gjort noget galt. Hvad vi ikke lærer i skolen er, at det er i orden at lave fejl. Dine fejl giver dig erfaring, og du får mulighed for at rette op på det, som medførte fejlen i første omgang. Én ting er sikkert – du begår ikke den samme fejl to gange!
2. Hold styr på økonomien
De første mange år af din studietid bor du hjemme hos dine forældre, og det er dem, der betaler alle regningerne. Det er typisk dine forældre, der sørger for, at der er varm mad på bordet hver aften, og derfor har du absolut ingen indsigt i størrelsen på madbudgettet.
Den dag du forlader reden og skal til at betale dine egne regninger, får penge pludselig en helt anden betydning. I skolen lærer du om værdien af penge, men hvad du ikke lærer er, hvordan du forvalter din økonomi forsvarligt. Til gengæld lærer du vigtigheden af at lægge et budget på den hårde måde, når der for anden måned i træk står røde tal på kontoen.
3. Din lærer er ikke din værste fjende
Afleveringsopgaverne hober sig op på dit skrivebord, de dårlige karakterer ruller ind, og det er svært at se en ende på det hele. Du føler, at din lærer kun er til for at genere dig, og du kan ikke vente med at slippe af med ham. Men glæd dig ikke for tidligt, for lige rundt om hjørnet lurer arbejdsmarkedet, og her vil du med garanti støde på mennesker, som er langt værre end din gymnasielærer.
Hermed ikke sagt, at der ikke også venter gode oplevelser med rare kollegaer. Meget afhænger af din attitude over for andre mennesker, så vær altid bevidst om ordvalg, kropssprog og din generelle fremtoning.
4. Brug dit netværk
I skolen lærer du, at det er vigtigt at deltage aktivt i undervisningen og lave dine lektier for at blive klogere. Der er slet ikke nogen tvivl om, at den viden du får under din uddannelse er afgørende for, hvordan du klarer dig, når du kommer ud på arbejdsmarkedet. En anden ting, der dog også er væsentlig, når du skal gøre karriere, er dit netværk.
Det viser noget om, hvem du er, og i hvilken retning du bevæger dig. Det er vigtigt, at du opfører dig pænt over for alle du møder på din vej og ikke brænder nogen broer. For hvem ved – måske bliver ham du plejede at drille i frokostpausen din næste chef!
Skole er en god ting, men…
Det er hermed ikke sagt, at du ikke lærer noget af at gå i skole. Se det blot som en påmindelse om, at der også er mange ting at lære uden for skolens trygge rammer. Vent ikke på at tingene kommer til dig. Gå ud og opsøg det, der kan give dig erfaring og gøre dig klogere på fremtiden.
Med dit nye voksenliv følger formentlig ting som bredbånd og billån, og hvis du gerne vil undgå overtræk på kontoen så få en gratis prissammenligning og find det billigste alternativ til dine behov.