Fire fede fakta: Her er det du skal vide om bussemænd

Holger Madsen

|

12/10/2013

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvad er bussemænd, og er det farligt at spise?

Ja, det forsøger vi her at finde et svar på gennem fire fakta om bussemænd.

1. Hvad er en bussemand?

- Bussemænd er tørret sekret. Næsen består af en slimhinde, som udskiller slim eller sekret. Når det slim tørrer, bliver det til skorper, og skorper er lig bussemænd, siger professor ved Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet og overlæge ved Rigshospitalets Øre-, næse- og hals-ambulatorie, Christian Buchwald, til Videnskab.dk.

Bussemænd er altså indtørret slim. Så ved vi det.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver du tørstig

2. Hvorfor har vi bussemænd?

- Slimhinden medvirker til det såkaldte mukociliære apparat, som er et rensningsanlæg i næsen. Rensningsanlægget virker ved, at der dannes slim, som fanger de partikler der flyver rundt i luften og ind gennem næsen. Partikler som for eksempel bakterier, pollen og forskellige andre urenheder, oplyser Christian Buchwald.

3. Hvor meget piller vi egentlig næse?

Det findes der blandt andet en amerikansk undersøgelse, der kan fortælle lidt om.

Den er godt nok fra 1995, hvor 1.000 mennesker blev spurgt - og 254 svarede.

Af disse indrømmede 91% at være næsepillere, men kun 75% af disse troede, at alle gjorde det. To af de adspurgte hævede at bruge mellem 15-30 minutter og en til to timer om dagen på at pille næse.

4. Er det farligt at spise bussemænd?

Det er mæste dte spørgsmål flest gerne vil have svaret på.

Og jo, næsepilleri hævdes at medføre en række sundhedsmæssige risici, hvorfor nogle læger anbefaler, at man bruger servietter i stedet, skriver Videnskab.dk.

Risiciene kan inkludere næseinfektioner, i nogle tilfælde næseblod, og i sjældne tilfælde perforering af næseskillevæggen (såkaldt selvforskyldt ethmoidectomi).

Næsepilleri skulle dog ikke påvirke lugtesansen, eftersom næsehulen, hvor de fleste lugtenerver findes, sidder for langt oppe til at kunne nåes.

LÆS OGSÅ: Er det farligt at knække fingre?

Konklusion om bussemænd:

Så hvis vi lige summerer op: Det er altså  ikke farligt at spise sine egne bussemænd, da de jo indeholder bakterier og andet materiale, som man i forvejen har i kroppen.

Der findes endda mennesker der mener, at det lige frem er sundt at spise sine bussemænd, fordi man så får sine bakterier ind i kroppen igen - altså en form for vaccination.

Til gengæld skal man ikke spise andres bussemænd, da de jo kan smitte dig med blandt andet influenza.