FAKTA: Sådan vælges EU's kommissionsformand

admin

10 år siden

|

25/05/2014

Dagens topnyheder

Når EU-parlamentsvalget sent søndag er afsluttet i samtlige af EU's 28 medlemslande, går kampen ind om den kommende EU-kommissions sammensætning.

* EU-Kommissionens mandat udløber 31. oktober. Inden da skal der findes både en ny formand og nye kommissærer.

* Hvert medlemsland udnævner sin egen EU-kommissær. Et kvalificeret flertal blandt stats- og regeringscheferne indstiller en formandskandidat til EU-Parlamentet, hvor vedkommende skal godkendes med simpelt flertal.

* I 2009 blev det indføjet i Lissabontraktaten, at stats- og regeringscheferne skal vælge deres kandidat "under hensyntagen til valget til Europaparlamentet og efter passende høringer".

* Fem europæiske partiorganisationer har stillet med seks spidskandidater ved parlamentsvalget. De mener, at den nye kommissionsformand må være den af dem, der kan opnå flertal i det nyvalgte parlament.

* Alligevel er det ikke afgjort, at det faktisk bliver en af de seks kandidater, der skal afløse den nuværende kommissionsformand, portugiseren José Manuel Barroso.

* For proceduren er ikke helt klokkeklar:

- Europaparlamentets tolkning: Det parti, der bliver størst ved EU-parlamentsvalget eller en koalition indstiller en kandidat til medlemslandene. For at øge gennemsigtigheden og give vælgerne medbestemmelse stiller partierne på forhånd med hver deres (spids)kandidat.

- Medlemslandene tolkning: Det er stadig os, der bestemmer - men vi skeler selvfølgelig til valgresultatet. Siddende regeringsledere kan ikke offentligt melde deres eventuelle forhåndsinteresse for jobbet.

* Inden Lissabontraktatens ikrafttræden var det Det Europæiske Råd bestående af stats- og regeringscheferne fra EU's medlemslande, der indstillede en kandidat, som EU-Parlamentet enten kunne godkende eller forkaste.

/ritzau/