FAKTA: Så tungt vejer fødevarer i dansk økonomi

admin

10 år siden

|

11/04/2014

Dagens topnyheder

* Omkring 140.000 personer er ansat i fødevareerhvervet - landbrug, fiskeri og fremstillingsvirksomheder som slagterier eller mejerier. Det er ca. 9 procent af alle privatansatte i Danmark.

* 86 procent af de ansatte i fødevareerhvervet er enten faglærte eller ufaglærte mod landsgennemsnittet på 69 procent. 14 procent i fødevareerhvervet har en videregående uddannelse.

* I 2012 eksporterede Danmark fødevarer for 148 milliarder kroner. Det er 24 procent - knap en fjerdedel - af dansk vareeksport. Siden 2004 er eksporten vokset 18 procent. I 2012 udgjorde landbrugsvarer over halvdelen af fødevareeksporten. Resten var agroindustrielle produkter, fiskerivarer og maskiner til agroindustrien.

* Danmark eksporterer varer til 150 forskellige markeder i verden. Vigtigst er Europa, som køber for over 100 milliarder kroner. Det udgør over 70 procent af den samlede fødevareeksport. Der eksporteres især svinekød, fisk, skaldyr og mejeriprodukter. De største europæiske markeder er Storbritannien, Tyskland og Sverige.

* Danmarks næstvigtigste marked er Asien, som køber for knap 30 milliarder kroner. Det udgør med 23 procent knap en fjerdedel af den samlede fødevareeksport. Siden 2008 er det asiatiske marked årligt vokset med 10 procent i faste priser.

* Ud over Asien vokser fødevareeksporten mest i Afrika og Mellemøsten.

Kilde: Aftale om en vækstplan for fødevarer, Erhvervs- og Vækstministeriet

/ritzau/