FAKTA: Her er favoritterne ved det ukrainske valg

admin

10 år siden

|

25/05/2014

Dagens topnyheder

Der har længe tegnet sig et klart billede af, at den tidligere udenrigsminister, forretningsmanden Petro Porosjenko, bliver valgt som Ukraines præsident, når ukrainerne stemmer søndag.

Spørgsmålet er, om han får over 50 procents opbakning og dermed bliver valgt direkte, eller om ukrainerne skal stemme igen 15. juni mellem de to kandidater, som får flest stemmer søndag.

21 kandidater er opstillet, hvoraf nogle har trukket sig efter tidsfristen. Her er de fem mest fremtrædende kandidater:

* Petro Porosjenko, 48 år, er forretningsmand, tidligere handelsminister og udenrigsminister i Julia Timosjenkos regering. Han er en af landets rigeste og ejer blandt andet en stor chokoladevirksomhed og en ukrainsk tv-kanal.

* Julia Timosjenko, 53 år, er tidligere premierminister og forretningskvinde. Hun var en af to ledere af Orangerevolutionen for 10 år siden. Timosjenko, som sad fængslet tre år i kølvandet på ulovligheder omkring underskrivelsen af en gasaftale, blev løsladt i år.

* Oleh Luasjko, 42 år, er parlamentsmedlem og journalist. Han er leder af Det Radikale Parti. Han blev uddannet jurist i 1998.

* Anatolij Grytsenko, 56 år, løsgænger i parlamentet, men tidligere medlem af Vort Ukraine. Han har været forsvarsminister og tidligere præsidentkandidat i 2010, da han fik 1,2 procent af stemmerne. Han har en højere militæruddannelse.

* Sergej Tigipko, 54 år, er tidligere vicepremierminister, økonomiminister og eksbestyrelsesformand i den ukrainske nationalbank. Tigipko er også tidligere socialminister.

/ritzau/