FAKTA: Det rummer regeringens vækstplan

admin

10 år siden

|

13/05/2014

Dagens topnyheder

* Regeringens vækstpakke hedder "Danmark helt ud af krisen - virksomheder i vækst". Den blev præsenteret af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomiminister Margrethe Vestager (R) i sidste uge.

* Den supplerer sidste års vækstpakke og løfter ifølge regeringen bruttonationalproduktet med cirka seks milliarder kroner. Regeringen har ikke beregnet, hvor mange job vækstpakken giver.

* Vækstpakken rummer 89 initiativer, men fokuserer på fire områder.

* Regeringen vil sikre investeringer i små og mellemstore virksomheder for cirka otte milliarder kroner. Det sker ved at ændre beskatning af investeringer og forlænge låneordninger.

* Virksomheder får kortere offentlig sagsbehandling, enklere regler og mindre bureaukrati.

* Regeringen øger faglærte og ufaglærtes efteruddannelse med to års orlov på 80 procent dagpenge og 20 procent lån. Der bruges tre milliarder kroner til mere grundforskning.

* Regeringen lemper virksomheders energiafgifter for cirka seks milliarder kroner. Det er især den såkaldte PSO-afgift.

* Hele vækstpakken koster godt 10 milliarder kroner.

* Vækstpakken betales blandt andet med højere afgifter på cigarillos, nye afgifter for taxier, en pulje til efteruddannelse og ændret statstilskud til Storebæltsbroen med længere afbetalingstid.

* Desuden bruger regeringen to milliarder kroner fra sidste års vækstplan. Det afviser Venstre, og det bliver et slagsmål i forhandlingerne.

* Et andet stridspunkt bliver den lavere PSO-afgift. Det indgår i energiforliget, som Enhedslisten og SF også står bag.

* Finansminister Bjarne Corydon (S) indleder forhandlingerne tirsdag 13. maj.

/ritzau/