FAKTA: Amerikansk politi får dansk hjælp i flere sager

admin

10 år siden

|

23/05/2014

Dagens topnyheder

Sagen fra Aarhus om en kokainhandel til 43 millioner kroner er blot det seneste eksempel på, at dansk politi i flere tilfælde har et nært samarbejde med det amerikanske narkopoliti, DEA.

DEA har kontor på USA's ambassade i København, og herfra samarbejder man med navnlig Politiets Efterretningstjeneste om de følsomme operationer.

Her er nogle af de tidligere sager:

* Colombianeren Jesus Valencia-Arbelaez, også kendt som "Padre", blev i 2010 i New York idømt fængsel i 17 år og seks måneder. Han var hovedmand i en organisation, som sendte tonsvis af kokain fra Sydamerika til Vestafrika.

I lokkedue-operationen indgik møder i København, hvor PET-agenter deltog i skuespillet. De modtog, hvad der svarer til i alt 12 millioner kroner. De brugte en seddeltællermaskine til at håndtere de mange kontanter.

* Russeren Viktor Bout - med øgenavnet Dødens Købmand - blev i 2012 idømt 25 års fængsel af en domstol i New York for at ville forsyne oprørsbevægelsen Farc i Colombia med tunge våben.

PET deltog i overvågningen af flere hemmelige møder i København mellem Bouts højre hånd og de mænd, der spillede rollen som repræsentanter for Farc - og som i virkeligheden arbejdede for DEA.

* Svenskeren Paul Mardirossian - kaldet Hingsten - sidder fængslet i USA og venter på sin dom, efter at han blev anholdt i Panama i 2011.

Han indvilgede under møder med DEA's civile agent i at levere våben til Farc. Betalingen skulle være kokain.

DEA's agent holdt møde med svenskeren i blandt andet København.

Og en PET-agent tog ved Rødovre Centrum imod en vareprøve bestående af en AK 47-riffel og et raketstyr.

Den mand, der var kurér for Mardirossian og kom til Rødovre med de to farlige våben, blev i år i Højesteret idømt fængsel i tre år.

I Højesteret har rigsadvokat Ole Hasselgaard erkendt, at den amerikanske efterforskning formentlig ikke er lovlig efter dansk ret.

Men såvel rigsadvokaten som dommerne har lagt vægt på, at kureren ikke var i direkte kontakt med den amerikanske agent, og at han derfor ikke var udsat for ulovlig provokation.

/ritzau/