Får du penge tilbage i Skat? Så bør du læse dette omgående

Emil Martesen

36 uger siden

|

12/04/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Får du penge tilbage i Skat?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fire ud af fem danskere kan se frem til at få penge tilbage i skat i den kommende tid. Og skal pengene ikke gå til forbrug, er der ifølge Sampension flere muligheder, som man med fordel kan overveje.

Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse, som Dagens.dk har fået tilsendt.

Mange danskere har givetvis sat kryds i kalenderen i dag, den 12. april, hvor udbetaling af overskydende skat begynder. Ifølge Skattestyrelsen kan fire ud af fem nemlig se frem til at få penge tilbage i skat, og for denne gruppe er der god grund til at overveje, hvad pengene skal gå til, lyder det fra Sampension:

”At få penge tilbage i skat kommer for mange som en positiv overraskelse, selvom der jo egentlig blot er tale om, at vi får vores egne penge retur. Udbetalingen af den overskydende skat kan naturligvis være et godt tilskud til husholdningen, til konfirmationen eller til sommerferien. Men får man et større beløb tilbage i skat, og vil man ikke lade pengene gå til forbrug, så er der flere muligheder, som er værd at overveje", siger Anne-Louise Lindkvist, kunderådgivningschef i Sampension, og fortsætter:

”Først og fremmest er det generelt en god idé at have nogle penge stående i banken som en buffer til uforudsete udgifter. Det kan f.eks. være, hvis bilen skal på værksted, eller man mister sit arbejde. Så er opsparingen ikke helt så polstret, kan det give god mening at sætte nogle af pengene fra den overskydende skat i banken, hvor man jo nu igen får positive indlånsrenter,” siger Anne-Louise Lindkvist og tilføjer, at man optimalt set bør have 3-6 måneders udbetalt løn stående på en konto.

Herudover peger hun på, at man også med fordel kan overveje at nedbringe eventuel dyr gæld, hvis man får penge tilbage i skat:

”Gæld, som stammer fra f.eks. kviklån, forbrugslån eller kassekreditter, vil typisk have høje renter, og det kan over årene løbe op i rigtig mange penge. Derfor kan det være en god idé - hvis man får penge tilbage i skat - at bruge en del af dem på at få høvlet den dyre gæld ned - og også inden at man f.eks. begynder at betale af på eventuel billigere gæld", siger Anne-Louise Lindkvist.    

Som en tredje mulighed peger hun på, at man kan overveje at sætte nogle af de penge, man får tilbage i skat, ind på pensionskontoen:

”Oplever man pres på privatøkonomien, eller har man dyr gæld, skal man naturligvis ikke have ekstra indbetalinger til pension øverst på sin prioriteringsliste. Men hvis man har luft i økonomien, kan man overveje at give pensionsopsparingen et boost, hvis man får penge tilbage i skat. For selv små beløb kan over årene gøre en stor forskel, hvilket kan bidrage til, at man i sidste ende har bedre muligheder for at få det tilbagetrækningstidspunkt og den levestandard i pensionstilværelsen, som man forestiller sig", siger Anne-Louise Lindkvist.

Beregninger fra Sampension viser, at hvis man som 35-årig indsætter 3.000 kr. på pensionen, vil dette ekstra indskud betyde, at opsparingen er vokset med ca. 16.900 ved pensionstidspunktet. Indsætter den 35-årige 5.000 kr. eller 10.000 kr. nu, bliver opsparingen hhv. ca. 28.200 kr. og ca. 56.400 kr. større på pensionstidspunktet end ellers. Hvis en 45-årig indbetaler de samme beløb, vil opsparingen være steget med hhv. ca. 10.000 kr., ca. 16.700 kr. og ca. 33.400 kr. ved pensionstidspunktet, mens gevinsten for en 55-årig er på hhv. ca. 5.900 kr., ca. 9.900 kr. og ca. 19.800 kr.

Får man penge tilbage i skat, kan man ifølge Anne-Louise Lindkvist desuden overveje, om familien skal have gavn af nogle af pengene i form af pengegaver. I år kan man give op til 74.100 kr. i gave skattefrit til f.eks. børn og børnebørn, mens svigerbørn og stedbørn kan få op til 25.900 kr. skattefrit.

Som det sidste alternativ peger Anne-Louise Lindkvist på, at man kan overveje at oprette en såkaldt aktiesparekonto. Det er en særlig konto i banken, hvor afkastet af indbetalingen beskattes mere lempeligt end almindelige frie midler - typisk med 17 pct. mod enten 27 pct. eller 42 pct. afhængig af beløbsstørrelse. Der kan i år indsættes op til 135.900 kr. på en aktiesparekonto.