EU-Kommissionen åbner for lempelser på miljøafgifter

admin

|

09/04/2014

Dagens topnyheder

EU-Kommissionen er onsdag kommet med nye retningslinjer for statsstøtte på energi- og miljøområdet.

Det betyder blandt andet, at EU-landene får lov til at give lempelser til energitunge virksomheder, som betaler en store el-afgifter til at fremme vedvarende energi.

Statsstøttereglerne fra EU-Kommissionen handler egentlig om, at EU skal nå sine klima- og energimål for 2020 ved at give medlemslandene lov til at give statsstøtte til produktion af vedvarende energi som sol- og vindenergi.

Men samtidig siger kommissionen, at det ikke skal gå så hårdt ud over industrien, at EU taber arbejdspladser på den grønne omstilling.

- De nye retningslinjer giver mulighed for at give energitunge virksomheder en lempelse på finansieringen af vedvarende energi.

- Industrien i Europa betaler mere for energi end andre steder, og det har stor betydning for vores konkurrenceevne, siger konkurrencekommissær Joaquín Almunia.

Blandt andet Tyskland og Danmark har det, der kaldes PSO - en grøn elafgift, som virksomheder betaler som støtte til vedvarende energi.

Især gartnerierne går det stærkt ud over i Danmark, da de er i konkurrence med lande, hvor gartnerne ikke betaler denne afgift.

Derfor åbner kommissionen nu for at give statsstøtte til 68 sektorer ved at give dem lov til at betale mindre PSO-afgift, dog inden for nogle bestemte retningslinjer og kriterier - blandt andet hvor elektricitetsintensiv en virksomhed er.

Det vil sige, hvor meget el den bruger i forhold til værditilvæksten.

Spørgsmålet, som stadig ikke er afklaret, er, om Danmark kan få alle de virksomheder, som man ønsker, ind under de kriterier, som kommissionen har vedtaget onsdag, og om de danske gartnerier dermed kan få en lempelse på PSO-afgiften.

Giver den danske stat for stor en lempelse til virksomheder, ser EU det som ulovlig statsstøtte.

Generelt forbyder EU statsstøtte, fordi det kan skade konkurrencen mellem virksomheder, der bliver støttet eller fritaget fra at betale visse afgifter, og virksomheder, som ikke støttes.

De nye retningslinjer træder i kraft 1. juli.

/ritzau/