Erdogans største fjende fundet død

Emil Martesen

2 timer siden

|

21/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Erdogans største fjende er fundet død.

Dagens topnyheder

Recep Tayyip Erdogan og Fethullah Gülen var engang allierede, men endte som bitre fjender i tyrkisk politik. Hvor Erdogan har cementeret sig som en stærk leder med fokus på at centralisere magten, stod Gülen på den anden side som en islamisk prædikant, og for en bevægelse med rødder i uddannelse og social reform.

Forholdet mellem dem brast tilbage i 2013, da Erdogan anklagede Gülens tilhængere for at orkestrere en korruptionsskandale, der rystede hans regering.

Situationen eskalerede i 2016 med kupforsøget, som Erdogan med det samme tilskrev Gülen og hans bevægelse, Hizmet.

Selvom Gülen har levet i eksil i USA siden 1999 og nægtede ethvert ansvar for kupforsøget, har Erdogan konsekvent set ham som sin ærkefjende.

Det skal han dog angiveligt ikke forholde sig til længere.

Fethullah Gülen er nemlig afgået ved døden lyder det fra den tyrkiske tv-station NTV.

Det skriver Reuters.

Han har i mange år har været eftersøgt af den tyrkiske regering, hvor han har levet i eksil i USA siden slutningen af 1990'erne.

Han blev en central figur i den islamiske bevægelse Hizmet, der fokuserede på uddannelse og social retfærdighed, men i hjemlandet blev han hurtigt udnævnt til hovedarkitekten bag kupforsøget mod Erdogan, hvilket fik Tyrkiet til gentagne gange at kræve hans udlevering.

Anklagerne blev dog aldrig anerkendt af USA, og Gülen afviste gentagne gange enhver involvering i kupforsøget.

Selvom han fra sit eksil afviste anklagerne, fastholdt Erdogan, at prædikanten var hovedmanden bag det blodige forsøg på at vælte regeringen. Tyrkiet intensiverede herefter jagten på Gülens tilhængere, og tusindvis af personer med forbindelse til Hizmet-bevægelsen blev fængslet eller fyret fra offentlige stillinger.