Danskernes appetit på investeringer blusser for alvor op igen.
Aktiesparekontoen har nemlig på kort tid vundet stor popularitet blandt danskerne, og det er især tydeligt hos handelsplatformen Nordnet, hvor antallet af aktive konti er steget med mere end en tredjedel i år alene.
Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, lægger ikke skjul på, at han håber stigningen skyldes, at folk har fået et langsigtet forhold til investering i aktiemarkedet:
"Jeg håber da, at det er fordi, at de har fået et langsigtet forhold til det at tjene nogle penge på aktiemarkedet", lyder det fra investeringsøkonomen hos Nordnet, Per Hansen, ifølge TV 2.
En aktiesparekonto der blev lanceret tilbage i 2019 for at fremme investering blandt danskerne. Den er underlagt politisk fastsatte regler, herunder et loft for indbetalinger, som for nylig blev hævet til 160.000 kroner.
Med en aktiesparekonto betaler man kun 17 procent i skat af afkastet, i modsætning til de normale 27 eller 42 procent.
Den skat beregnes årligt efter lagerbeskatningsprincippet, uanset om man har solgt sine aktier eller ej.
Fordelen er, at man betaler skat løbende i mindre bidder, men dette medfører også, at man mister noget af rentes rente-effekten. Banken tager sig af beregningen og indberetningen til Skat, og det kan være en lettelse for mange investorer.
Michael Møller, professor ved Copenhagen Business School, påpeger dog, at det er let at overvurdere fordelene ved en aktiesparekonto.
Selvom skatten er lavere, betyder lagerbeskatningen, at man betaler skat af afkastet hvert år.
Desuden tager staten en mindre del af risikoen ved ens investeringer, når skatten er lavere.
Han understreger, at det kræver en del at finde ud af, hvad der er den bedste investeringsstrategi, og at bankerne og kunderne stadig vænner sig til dette relativt nye koncept:
"Det er let at overvurdere fordelene ved en aktiesparekonto. Det er lidt teknisk, men jo højere skattesats du har, jo flere aktier kan du tillade dig at købe, fordi staten så at sige deler tab og gevinst med dig", lyder det fra Michael Møller.