En livsreddende aktion af Det Danske Flyvevåben i Grønland

Kasper Rud

25 uger siden

|

30/07/2024
Nyheder
The Tony Lovelock Collection/Thetonylovelockcollection/Ritzau Scanpix
The Tony Lovelock Collection/Thetonylovelockcollection/Ritzau Scanpix
Under en normal dag på arbejdet i Grønland skete der pludselig noget uventet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det Danske Flyvevåben er delt ind i mange forskellige kategorier. En af dem er blandt andet Arktisk Kommando.

Arktisk Kommando er en central enhed i Danmarks forsvar. De er blandt andet ansvarlige for overvågning, suverænitetshåndhævelse og redningsoperationer i det arktiske område.

Med hovedkvarter i Nuuk, dækker Arktisk Kommando et enormt territorium, der omfatter både Grønland og Færøerne. Enheden spiller en afgørende rolle i at beskytte Danmarks strategiske interesser i Arktis, hvor klimaændringer og geopolitisk konkurrence skaber nye udfordringer og muligheder.

Arktisk Kommando samarbejder tæt med internationale partnere for at sikre fred og stabilitet i regionen.

Arktisk Kommando er ansvarlig for Grønlands redningscentral (JRCC Grønland). JRCC Grønland inkluderer både Arktisk Kommandos operationscenter og Naviair’s flyveinformations- og alarmeringstjeneste, der begge er placeret i hovedkvarteret i Nuuk.

Det skriver Forsvaret på sin hjemmeside.

To personer blev i går reddet fra havet af Arktisk Kommandos enheder efter et dramatisk flystyrt.

Klokken 12.17 den 29. juli modtog Flight Information Center Nuuk og Arktisk Kommando et MAYDAY-kald fra et tysk registreret fly, der var på vej fra Canada til Narsarsuaq i Sydgrønland.

Besætningen på et Challenger-fly fra Air Transport Wing lokaliserede hurtigt flyets position og fulgte det i luften, mens det styrtede ned i havet sydvest for Qaqortoq.

De to piloter fra flyet, der var nødlandet i vandet, havde nået at komme i redningsflåden efter nødlandingen. Fra redningsbåden kunne de vinke til besætningen på Challenger-flyet, som cirklede over dem og holdt øje med deres position.

Samtidig var inspektionsskibet TRITON allerede på vej mod redningsflåden. Inden for blot 30 minutter lykkedes det TRITONs gummibåd (RHIB) at redde de to personer op af vandet. Den videre efterforskning af hændelsen vil nu blive håndteret af Grønlands Politi.

Redningsaktionen er et eksempel på effektivt samarbejde mellem Arktisk Kommandos hovedkvarter i Nuuk og enhederne fra Flyvevåbnet og Søværnet. Besætningerne på Challenger-flyet og TRITON handlede hurtigt og professionelt, hvilket sikrede de to personers overlevelse.

Se opslag med billeder ved dette HER: