Vintermorgener kan byde på både kolde overraskelser og potentielle udfordringer for bilejere. Is på bilens ruder er ikke kun en tidskrævende irritation, men også en juridisk forpligtelse at fjerne.
Ifølge Patrick Rossing, junior teknisk konsulent hos FDM, er det vigtigt at tage sig tid til at fjerne al is, inden man kører.
”Det er vigtigt, at man ikke stresser over det, så man har tid til at fjerne det hele,” siger han.
Det er bilejerens ansvar at sikre sig frit udsyn gennem ruder, spejle og lygter. Hvis politiet vurderer, at udsynet er forhindret, kan det resultere i bøder eller i grelle tilfælde en betinget frakendelse af kørekortet, forklarer Rossing.
Det skriver Avisen
Peter Stig Christensen, administrerende direktør i Dansk Bilglas, anbefaler brug af isfjerner med alkoholindhold for effektivt at opløse isen.
”Isfjerneren er det bedste middel, da det er hurtigt og effektivt,” siger han og påpeger, at isskrabere af plast er mest skånsomme mod ruden.
Han advarer dog mod at ignorere mindre isrester, som kan beskadige vinduesviskerne.
Dette bør du gøre
En grydefuld kogende vand kan lyde som en hurtig løsning, men det kan føre til revner i ruden, især hvis der er stenslag. I stedet anbefales lunkent vand og omhyggelig aftørring med en tør klud.
Indvendig dug kan også være en udfordring i kolde perioder. Rossing opfordrer til at bruge airconditionanlægget om vinteren for at reducere dug og holde kabinen fri for fugt.
Samtidig er det vigtigt at overholde reglerne for tomgang, der varierer mellem kommuner, men ofte er begrænset til et minut. Overtrædelser kan udløse bøder på op til 1000 kroner.
Peter Stig Christensen understreger, at tomgang i minusgrader ikke blot skader motoren, men også er belastende for miljøet.
Han opfordrer derfor bilejere til at prioritere miljøvenlige og sikre metoder til at fjerne is og dug fra bilen.