Ekspert udsender advarsel til danskerne før sommeren: Her er myggen der kan sprede farlig virus

Emil Martesen

19 uger siden

|

07/06/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Eksperten udsender en advarsel til danskerne før sommeren.

Dagens topnyheder

Sommeren står for døren, og selvom det giver god grund til at trække lidt ekstra på smilebåndet, så er det smil hurtigt væk, når snakken falder på myg.

Og i år er der særligt god grund til at spidse ører.

Nu venter en ny udfordring danskerne, da Nilfebermyggen potentielt kan bære og sprede farlige vira.

Myggen, der også er kendt som Culex modestus, er allerede etableret flere steder i landet, hvor myggen er særligt bekymrende på grund af dens evne til at sprede vestnilvirus, som kan forårsage alvorlig sygdom hos mennesker.

Det siger Rene Bødker, seniorforsker på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet, til TV 2.

Han lægger ikke skjul på, at selvom myggene i øjeblikket ikke bærer virussen, kan det ændre sig inden for de næste par år. Han bemærker, at det næsten er uundgåeligt, at vestnilvirus vil nå Danmark snart, givet de nuværende klimaforandringer, der har set virussen rykke tættere på fra Tyskland:

"Det er næsten umuligt at forestille sig, at det ikke sker. Det ville i så fald være rent held. Måske er virussen her allerede i en fugl et eller andet sted, uden at vi har opdaget det", siger han.

Nilfebermyggen blev første gang opdaget i Danmark tilbage i 2014, men på det tidspunkt var virussen endnu langt væk.

Men nu, ti år senere, er situationen ændret.

Vestnilvirus er fundet tættere på den danske grænse, og det øger risikoen for, at den kan blive introduceret her. Ifølge seniorforskeren kan vi forvente flere myg og dermed en større risiko, især i varme somre som den i 2018, hvor nilfebermyggen stortrives.

Selvom kun en lille procentdel af de smittede udvikler alvorlig sygdom, kan vestnilfeber være dødelig, især for ældre og immunsvækkede personer.

Under den varme sommer i 2018 døde cirka 200 personer i Europa af vestnilfeber, nogle flere end de foregående 17 år tilsammen. Symptomerne inkluderer akut feber, hovedpine og udslæt, og i sjældne tilfælde kan infektionen være dødelig.

Danmark har påbegyndt en intensiv kampagne støttet af EU for at overvåge og indfange myg med henblik på at teste dem for vestnilvirus.

Rene Bødker understreger, at danskerne skal begynde at betragte myg som en sundhedsrisiko på linje med flåter, som allerede er kendt for at sprede sygdomme som TBE.