Du er lige kommet ud af træningscenteret, og du glemte at fylde din drikkedunk op med friskt vand. Der er en sjat tilbage i dunken, som har ligget der i nogle dage.
Eller: Du har en kande med vand stående i køleskabet, og du har været væk på en ferie i en hel uge.
Spørgsmålet er: Kan du drikke vandet fra dunken eller kanden, uden at blive dårlig af det?
Ork ja, lyder svaret fra Truls Krogh til Videnskab.dk. Han er afdelingsleder på Afdeling for vannhygiejne ved Norges nationale sundhedsinstitut, Folkehelseinstituttet.
- Hvis vandet er dækket til og af god kvalitet, kan det i princippet stå i tusind år.
Det gælder købevand, men også vand, der er tappet direkte fra hanen, da vi har godt drikkevand her nordpå. Det gælder også vand, du (eller nærmest din afdøde tipoldemor) har drukket af tidligere.
- Der skal være meget lidt organisk materiale i vandet, men det meste drikkevand opfylder dette krav. Så længe det er opbevaret i en lukket flaske, som ikke afgiver stoffer, kan det stå i årevis, uden at det bliver farligt at drikke det, uddyber Truls Krogh.
Han påpeger, at vi udelukkende datomærker vand af bureakratiske årsager, og muligvis også fordi, at vand sagtens kan komme til at smage dårligt (af spegepølse fra dit køleskab eller af sure sokker fra din træningstaske), men at det altså ikke er skadeligt.
Vand fra stenalderen kan dermed også drikkes, hvis du skulle falde over den slags og være tørstig - men alt vand skal som nævnt være opbevaret overdækket, så der ikke drysser skidt ned i det, før du drikker af det.
Læs også: Eksperter advarer mod at drikke for meget vand: Vi er ikke kameler
Læs også: Eksperiment med vand i rummet er direkte hypnotiserende
Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: