Den dansk-israelske fredsaktivist Ron Pundak var en betydelig skikkelse og arkitekt bag Oslo-aftalen fra 1993 mellem Israel og palæstinenserne.
Det siger Peter Seeberg, der er lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.
- Han var overordentlig intelligent og en betydningsfuld skikkelse. Han var fritænkende. Det er svært at sige, hvad der gjorde ham til noget særligt. Men en type, der kan stå i kulissen og spille en væsentlig rolle. Han var god til at åbne folk til en dialog.
- Som jeg nu har mødt ham, var han god til at fremstille tingene på en enkel og overbevisende facon, siger Peter Seeberg, efter at Ron Pundak som 59-årig døde fredag i sit hjem af kræft ifølge det israelske dagblad Haaretz.
Sammen med den israelske akademiker Yair Hirschfeld var Pundak en af arkitekten bag Oslo-aftalen, kendt som Principaftalen af 1993.
I begyndelsen af 1990'erne førte Pundak med den daværende israelske udenrigsminister, Shimon Peres' accept, hemmelige forhandlinger med personer fra Den Palæstinensiske Befrielses Organisation, PLO.
Det førte til, at Israel og PLO, som de fleste israelere dengang anså for terrororganisation, anerkendte hinanden. Og det var en stor sejr, selvom sejrsfesten varede kort.
- Aftalen betød meget for fredsprocessen i regionen. Jeg var selv i Jerusalem i oktober-november kort efter, at aftalen kom på plads.
- Her flagede palæstinensere med flag for første gang i fuld offentlighed, og der var stor tiltro til, at der ville ske fremskridt, som desværre ikke blev indfriet, siger Seeberg.
Ron Pundak arbejdede som journalist for avisen Haaretz i en kortere periode, efter at han havde fået en doktorgrad ved Londons Universitet i 1991.
I årene 2001-2011 var Pundak leder af Peres Centeret for Fred. Pundak var søn af Politikens tidligere chefredaktør Herbert Pundik.
Han talte dansk, selvom han sjældent gjorde brug af det, og han var historiker, som dog selv var optaget af fremtidens historiefortælling.
/ritzau/