Egypten stemmer om forfatning: Nej er totalt fraværende

admin

10 år siden

|

13/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Ingen i den egyptiske offentlighed taler længere om at stemme nej til den tidligere så kontroversielle forfatning, som befolkningen i det nordafrikanske land skal stemme om tirsdag og onsdag i denne uge.

Egypten har både statsmedier og private medier, men ingen af disse argumenterer tilsyneladende for et nej, selvom der fortsat er ømme punkter i forfatningen, siger Michael Irving Jensen fra International Media Support - en dansk ngo, der støtter medier i hele verden. nbsp;

- Både statsmedierne og de private medier har været helt klare over de seneste dage. Det er et entydigt ja til forfatningen.

- Man kan kritisere enkelte artikler i forfatningen, men bundlinjen er, at der er fremskridt i forfatningen, og der skal stemmes ja, siger Michael Irving Jensen.

Forfatningen er første skridt på vej mod forårets parlaments- og præsidentvalg i Egypten, som i øjeblikket er ledet af en overgangsregering, der overtog, efter at militæret 3. juli sidste år fjernede præsident Mohamed Mursi fra Det Muslimske Broderskab.

- Der er næsten konsensus i menneskerettighedscirkler om, at der i forfatningen er sket markante fremskridt i frihedsrettigheder og sociale rettigheder. Man har også renset ud i tvetydige punkter, som Broderskabet fik ind i 2012.

- Det kildne punkt er hærens rolle, og den var der ikke nogen, der havde forventet, ville blive ændret markant. Det handler om, at civile fortsat kan blive ført for militærdomstol, og det får en del kritik, siger den danske ekspert.

Et andet punkt, som kritiseres i Egypten, er, at forsvarsministeren skal komme fra hæren og godkendes af et militærråd.

Det Muslimske Broderskab kæmper for at boykotte afstemningen, men det får næppe den store betydning, lyder vurderingen fra Michael Irving Jensen.

Broderskabet har ikke længere den samme opbakning, som da gruppen, der nu er forbudt i Egypten, sejrede ved valget i 2012.

- Det var klart allerede i foråret 2013, at den måde Broderskabet forvaltede den magt, de havde fået, ikke tilfredsstillede store dele af befolkningen ej heller mange af dem, som stemte på Mursi, siger Michael Irving Jensen.

/ritzau/