Efter opkrævninger af ulovlige gebyrer: Nu er der penge på vej fra dansk bank til disse danskere

Emil Martesen

1 uge siden

|

11/09/2024
Nyheder
Foto: Privat
Nu er der penge på vej fra banken til disse danskere.

Dagens topnyheder

Der er ikke noget som flere penge mellem hænderne for danskerne.

Derfor er der god grund til at spidse ører for flere tusinde danskere.

For tusindvis af danskere bliver det snart en realitet, da de modtager en pose penge fra sin bank.

Men det er dog ikke helt så dejligt, som det lyder.

Sagen er nemlig den, at en dansk bank har opkrævet ulovlige gebyrer fra sine kunder, som de nu har meddelt, at de vil betale tilbage.

Gælder over 2.000 kunder

Coop Bank har i perioden fra 1. april 2022 til 15. marts 2024 uretmæssigt opkrævet et gebyr på 250 kroner fra 2.001 kunder, der indfriede deres lån før tid.

Gebyret blev opkrævet i forbindelse med bankens låneprodukter CoopLån50+, Billån og Energilån, men ifølge Forbrugerombudsmanden er den udførte praksis ulovlig.

Det var en henvendelse fra en forbruger, som havde modtaget en opkrævning efter at have betalt sit lån af før tid, der førte til, at Forbrugerombudsmanden tog sagen op.

Det skriver Forbrugerombudsmanden.

I henhold til kreditaftaleloven har forbrugere ret til at indfri lån før tid uden at betale ekstra gebyrer - medmindre der er tale om fastforrentede lån.

Coop Banks produkter er variabelt forrentede og falder dermed ikke under undtagelsen.

Forbrugerombudsmanden understreger desuden, at gebyret også kan have været i strid med forbrugeraftaleloven og aftaleloven, da banken skal informere forbrugerne klart om eventuelle gebyrer, inden låneaftalen indgås.

Tilbagebetaling under opsejling

Efter Forbrugerombudsmandens henvendelse fjernede Coop Bank gebyret fra deres prisliste pr. 1. maj 2024. Banken har samtidig meddelt, at de vil tilbagebetale de ulovligt opkrævede gebyrer til de berørte kunder.

"Reglerne er til for at beskytte forbrugerne og deres retssikkerhed, og reglerne er i øvrigt ufravigelige. Når Coop Bank opkræver gebyrer for førtidig tilbagebetaling af lån med variabel rente, så overtræder banken kreditaftaleloven, og de berørte kunder har derfor krav på at få gebyret tilbagebetalt", siger forbrugerombudsmand, Torben Jensen, og fortsætter:

"Under behandlingen af sagen har Coop Bank fjernet gebyret fra sin prisliste. I forlængelse heraf opfordrer jeg banken til at gennemgå sine forbrugeraftaler med henblik på at sikre, at aftalevilkår til ulempe for forbrugerne står tilstrækkeligt klart og dermed lever op til den lovbestemte oplysningspligt".