Efter længere tids sygdom: Erik Clausen er død

Laurids Gjelstrup

11 uger siden

|

30/10/2024
Nyheder
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Hvil i fred.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Erik Clausen, den folkekære filmmand og kunstner, har taget afsked med livet onsdag i en alder af 82 år.

Det oplyser familie til Ritzau ifølge Se & Hør

Gennem årtier har Clausen været en særlig stemme for danskerne med sin stærke samfundskritik og sit skarpe blik for den lille mands kamp mod magthaverne. Clausen blev hurtigt en integreret del af den danske kultur med sine værker, der med et solidt glimt i øjet slog et slag for dem, der ikke altid blev set.

Hans kunstneriske virke begyndte på venstrefløjen, hvor han sammen med Leif Sylvester og Røde Mors Rockcirkus skabte politisk teater og gøgl, inden filmverdenen fangede hans interesse.

Filmene bærer en tydelig kritik af samfundet, og ofte stod de skæve eksistenser og lidt forældede mandetyper centralt.

Sammen med Kim Larsen skabte Clausen det uforglemmelige filmværk 'Midt om Natten,' hvor historien om vennerne Benny og Arnold, der søger frihed i Sydhavnens skurvogne, for alvor slog fast, at Clausen havde ramt noget dybt i danskernes hjerter.

Erik Clausen voksede selv op i Sydhavnen og uddannede sig oprindeligt som maler.

Hans jordnære humor og skurvognsjargon blev kendt af danskerne gennem både film og populære programmer, hvor han i 1990’erne optrådte med nordjyden Niels Hausgaard.

De seneste år blev helbredet dog en udfordring for den kreative ildsjæl.

Efter cykelstyrt og skader, der blandt andet resulterede i en brækket hofte og skulder, fulgte flere helbredsmæssige udfordringer, herunder en Parkinson-diagnose, som Clausen åbenhjertigt delte på Facebook i 2022.

Han beskrev dengang, hvordan rehabiliteringen førte ham til en hverdag med 'boller i karry og flinke, underbetalte personaler' på plejehjemmet.

Om Parkinsons sygdom sagde han ironisk: “Ja tak for det. Jeg træner og holder ham hr. Parkinson på afstand.”

Trods helbredet vendte Clausen aldrig kunstverdenen ryggen. I sine sidste år fokuserede han på maleriet, og i forbindelse med sin 80-års fødselsdag åbnede han en udstilling.

Sidste år udkom biografien 'Den frigjorte', som dykker ned i hans karriere og det enestående aftryk, han efterlader sig. Familien udtrykker deres dybe savn og beder om ro i den svære tid.

Vi her på redaktionen sender de varmeste tanker til alle pårørende i den svære tid.