Rusland har siden starten af 2022, hvor landet invaderede nabolandet Ukraine, været underlagt strenge sanktioner fra vestlige lande og virksomheder.
Store virksomheder som McDonald's, Starbucks og IKEA har boykottet landet og lukket deres forretninger, lagre og fabrikker i Rusland, men det har ikke været tilfældet for mange NGO'er.
Behovet for humanitær støtte er nemlig netop på grund af krigen større end nogensinde før i Rusland, og for eksempel organisationen Læger uden grænser (MSF) har derfor fortsat med at være til stede i landet, da én af deres grundprincipper er, at de er en objektiv organisation, som hjælper alle, der har brug for lægehjælp - uanset nationalitet.
Nu er det dog slut. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra organisationen.
"Det er med tungt hjerte"
Ifølge organisationen har deres hollandske afdeling været til stede flere steder i Rusland i 32 år. Her har læger, sygeplejersker m.m. ydet livsvigtig hjælp til hundredetusindvis af borgere, og det er derfor "med tungt hjerte," at organisationen må meddele, at de trækker sig ud af landet.
Sådan lyder det i pressemeddelelsen, hvori det desuden fremgår, at det ikke er en frivillig beslutning. Det er nemlig den russiske stat, som nærmest har smidt NGO'en ud af landet.
Læger uden grænser er nemlig af endnu ukendte årsager blevet fjernet fra listen over tilladte NGO'er i Rusland, og derfor er organisationen tvunget til at forlade landet.
Læger uden grænser har de seneste 32 år været til stede flere steder i det enorme land; herunder i St. Petersborg, Moskva, Kemerovo-regionen i det sydlige Rusland, Tjetjenien og i de russiske republikker Ingusjien og Dagestan nær Georgien.
Senest har organisationen også været massivt til stede i Arkhangelsk-regionen nær den finske grænse, Ivanovo-regionen nær Moskva og i Belgorod-regionen og Rostov ved Don nær den ukrainske grænse i forbindelse med krigen i Ukraine.
Særligt i de to sidstnævnte steder har organisationens frivillige taget sig af flygtninge fra Ukraine og dele af Rusland som følge af krigen i Ukraine, og ifølge organisationens egen hjemmeside har mere end 150.000 personer fået gratis lægehjælp i de to regioner, siden krigen brød ud i 2022.
Udover hjælp til flygtninge har Læger uden grænsers primære arbejde i Rusland fokuseret på behandling af tuberkulose, men det er altså slut nu.
"Vi vil gerne bruge lejligheden til at takke alle vores kolleger i Rusland for deres hårde arbejde og engagement til humanitære værdier, som vi værdsætter som organisation," har Norman Sitali, der er ansvarlig for Læger uden grænsers arbejde i Rusland, udtalt.
Han understreger, at Læger uden grænse er "kede af" at skulle forlade Rusland, og at man "gerne stadig vil arbejde i Rusland igen, hvis og når det er muligt."