Dyrenes Beskyttelse er ude med et usædvanligt jobopslag. Dyreværnsforeningen mangler en vildplejestation til skadede, vilde dyr fra Storkøbenhavn og Nordsjælland. Derfor søger de en frivillig vildtplejer, der ud over de mange timer også skal kunne tilbyde husly til dyrene.
Det oplyser Dyrenes beskyttelse i en pressemeddelelse.
"Det er et virkelig spændende arbejde, hvor man hjælper hundredvis af tilskadekomne dyr. Men det er også en af de mest krævende frivillige stillinger," siger Peter Gravlund Nielsen, biolog og ansvarlig for Dyrenes Beskyttelses vildtplejestationer og skytteberedskab.
På vildtplejestationer bliver vilde danske dyr plejet i kortere tid, inden de genudsættes i naturen. Vildtplejeren skal enten have plads i sit eget hjem eller få opstillet en pavillon/skurvogn til formålet. Stationen skal indeholde et modtagelsesrum, et intensivrum og minimum fire volierer til fugle og egern.
Tidligere på året blev Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812 oversvømmet af opkald fra folk, der ønskede at være plejefamilier for egernunger. Men man skal ikke søge jobbet for at nusse med vilde dyr. Selvom egern- og pindsvineunger kræver opflaskning, er man i størstedelen af plejeopgaverne i begrænset kontakt med dyrene.
"Vildtplejerne håndterer kun dyrene, når det er nødvendigt, da unødig menneskelig kontakt stresser dem. Det er vilde dyr, de har med at gøre, og disse vilde dyr skal forblive vilde," siger Peter Gravlund Nielsen.
Beskidt og tungt arbejde
Til gengæld indebærer jobbet masser af beskidt og ind imellem tungt arbejde. Det daglige arbejde omfatter blandt andet rengøring, vask, spuling, fodring og tilsyn med dyrene.
De mest almindelige gæster på Dyrenes Beskyttelses vildtplejestationer er gråænder, pindsvin, musvåger, tårnfalke, knopsvaner, duer, natugler, og egern, men mange andre arter kommer også i pleje.
Vildtplejeren skal også være indstillet på, at den bedste hjælp til et nødstedt dyr nogle gange kan være nødaflivning, hvilket personen ofte vil skulle stå for. Tre ud af fem dyr, der indbringes på vildtplejestationerne, genudsættes i naturen.
Jobopslaget angiver også, at kandidaterne helst skal have viden og erfaring med de vilde danske dyr og gerne også erfaring med dyrehold.
Selvom jobbet er krævende, og man kun får dækket udgifter til etablering og drift af stationen samt kørselsgodtgørelse, er organisationen fortrøstningsfuld med hensyn til rekrutteringen.
"Vi har allerede haft succes med at finde frivillige vildtplejere i hele Danmark, så det skal nok også lykkes i Nordsjælland," siger Peter Gravlund Nielsen.
Dyrenes Beskyttelse har 22 vildtplejestationer. I 2022 blev der håndteret 666 sager vedvagtcentralen 1812, hvor dyrene blev indbragt til vildtplejestationerne.