DMI udsender risikovarsel: Kan gå amok i aften

Henrik R

61 uger siden

|

15/07/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er varmt i dag, men det kan ende med bulder og brag, lyder meldingen fra DMI.

Dagens topnyheder

En varm sommerdag kan ende med et buldrende brag. Ifølge DMI, en varmfront har allerede passeret mod nord tidligere på formiddagen, hvilket har resulteret i solrigt vejr og stigende temperaturer. Den sydøstlige del af landet kan forvente temperaturer på omkring 30 grader.

Men som vi ved, er alt godt kortvarigt. Selvom solen og varmen er blevet savnet, kan vi forvente at blive mødt med byger, der kan være intense, og torden senere i aften.

DMI har udsendt en risikovarsel for skybrud og torden for store dele af landet, herunder det meste af Jylland, Fyn, Sjælland og Lolland-Falster. Med en koldfront, der nu befinder sig et sted over Nordsøen, kan vi forvente kraftige byger, der kommer op over landet fra syd og sydvest i aften og i nat.

Usikkerheden ligger i bygernes hastighed. Det forventes, at de fleste byger bevæger sig så hurtigt, at de ikke vil kunne kaste tilstrækkeligt med vand af sig til at kvalificere som et skybrud, der kræver et nedfald på 15 mm inden for en 30 minutters periode.

DMI forudser en mindre varm dag i morgen. Efter at have passeret varmfronten, vil der blive en sydvestlig strømning med spredte byger, hovedsageligt i den vestlige del af landet. Vinden forventes at styrke fra sydvest med vindstød op til hård eller stormende kuling, mest intens ved den jyske vestkyst. Vi kan forvente, at temperaturen falder til mellem 18 og 23 grader.

Med trussel om skybrud opfordres folk til at være opmærksomme på lavtliggende områder som kældre, vejbaner, viadukter og områder nær søer, åer og vandløb, da de kan oversvømmes. Kør forsigtigt og undgå områder, hvor du ikke kan vurdere vanddybden. Kontroller tagrender, nedløbsrør og afløbsriste nær din bolig og sikre at vinduer og døre er lukkede.

Under tordenvejr er der risiko for lynbrande og fejl på elektriske systemer. Folk opfordres til at søge ly indendørs eller i en bil med lukkede døre og vinduer. Det anbefales kraftigt at undgå at søge ly under træer og at opholde sig på store, åbne områder som f.eks. fodboldbaner, når lyn og torden nærmer sig.

Lad os være forberedte og sikre, mens vi nyder sommerens sol og varme.