Din sommerferie kan ruinere dig: Sådan skal du forsikre dig før rejsen

Kristine Bugbee

9 år siden

|

23/06/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sommerferien kan hurtigt gå fra at være årets højdepunkt til at være dyr og trist, hvis man ikke har de rette forsikringer med i bagagen.

Kun få er klar over det, men bliver man syg eller kommer alvorligt til skade inden for to måneder før ferien, skal ens forsikringsselskab faktisk give grønt lys til rejsen. I hvert fald hvis man vil være sikker på, at rejseforsikringen dækker, når man er suset forbi landets grænser.

- Vi oplever desværre hvert år, at der er nogen, der kommer i klemme på deres ferie, hvor de tager det som en selvfølge, at deres rejseforsikring dækker, hvis deres sygdom eller skade bliver forværret under deres rejse. Og det ødelægger ikke bare ferien, det kan også blive en meget dyr affære for patienten, der selv skal betale alle udgifter til hospitalsbesøg, medicin, hjemtransport og så videre, fortæller Bente Dyrlund, som cheflæge hos Tryg.

Læs også: 6 grunde til at rejse er bedre end at have en kæreste

Hun understreger, at hverken ens praktiserende læge eller sygehuspersonale af nogen art kan give den medicinske forhåndsgodkendelse - det er kun forsikringsselskabernes læger, der kan det.

- Det betyder selvfølgelig ikke, at du skal haste til telefonen for at tjekke, om du kan rejse på ferie, hvis du for eksempel har haft influenza inden for de seneste to måneder før din rejse. Til gengæld er dit flyselskab i sin gode ret til at afvise, at du må gå ombord på flyet, hvis du rejser, når du er syg. Men reglen for, hvornår du skal søge om forhåndsgodkendelse er, at der skal være sket væsentlige ændringer i dine helbredsforhold, forklarer Bente Dyrlund.

Derudover er der en række andre forhold, som man bør sætte sig ind i inden take off. Her følger en række gode råd til dig, der har en rejse forude. 

Hvis du er syg, ældre eller gravid
Du skal søge om forhåndsgodkendelse til din rejse, hvis du har en alvorlig lidelse. Det kan for eksempel være kræft eller en svær lunge- eller hjertesygdom, fordi der kan være risiko for, at en rejse kan forværre dit helbred. Du skal også søge, hvis du har fået behandling for en skade, for eksempel et brækket ben eller arm inden for to måneder før din afrejse, og du stadig har bandage på og ikke er fuldt mobil. Du skal søge, hvis du afventer eller er i gang med et større udredningsforløb i sygehusvæsnet eller afventer en operation. Du skal desuden søge første gang du rejser efter at være fyldt 80 år, eller hvis du er gravid og har haft et kompliceret forløb. Hvis du er kronisk patient, skal du ikke søge om forhåndsgodkendelse alene fordi, du har en kronisk sygdom. Det skal du kun, hvis har fået ny eller akut behandling inden for to måneder før din afrejse. Du skal søge om forhåndsgodkendelse senest fem hverdage før, du rejser, og det foregår elektronisk. Tal med dit forsikringsselskab, hvis du er i tvivl.

Husk det blå rejsekort ved rejser i EU
Det gule sygesikringsbevis dækker ikke længere, så hvis du rejser inden for EU, skal du huske det blå rejsekort. Hvis du ikke kan nå at få dit blå kort via borger.dk, inden du tager af sted, kan du få en midlertidig bekræftelse hos din kommune. Tjek huskdetblå.dk for at finde ud af, hvad det blå rejsekort dækker i det land, du skal til. Ekstra dækning kan være nødvendig. Rejser du udenfor EU, gælder det blå kort ikke - der skal du altid købe din egen rejseforsikring. En tredjedel af danskerne har ikke forstået hjemrejsereglerne med det blå kort - mange tror fejlagtigt, at hjemrejse er dækket.

Tjek, om du allerede er dækket
Tjek din private familieforsikring eller din indboforsikring for at se, hvordan de dækker, inden du tegner en dyr rejseforsikring. Det er meget muligt, at du allerede er forsikret helt eller delvist. Mange internationale kreditkort indeholder også en rejseforsikring. Læs dog betingelserne grundigt, da der kan være stor forskel på, hvor meget de dækker. En særlig afbestillings- eller rejseforsikring kan være nødvendig, selvom du allerede har en eller begge dele. Det gælder, hvis rejsens længde, formål og rejsested falder uden for din årsrejseforsikrings dækningsområde – for eksempel hvis du rejser mere end 30 dage, eller hvis du skal på studieophold i udlandet.

Tjek markedet, inden du køber
Undersøg markedet grundigt, inden du køber en rejseforsikring - der er store prisforskelle og mange penge at spare, hvis du navigerer ordentligt rundt i junglen. Tjek først og fremmest, hvad dit behov er i forhold til dine eksisterende forsikringer. Flere forsikringsselskaber tilbyder rejseforsikringer gennem indbo- eller familieforsikring, som ofte er billigere. Der er ingen grund til at betale for en rejseforsikring, som du allerede har.

Dækning i særlige tilfælde
Vær opmærksom på, at visse ting ikke nødvendigvis er dækket af din rejseforsikring: Sportsferier, skiferier og andre aktive ferier kan kræve ekstra forsikring. Flere forsikringsselskaber, der tidligere har dækket Tyrkiet og Kroatien, gør det ikke længere. Operationer og behandlinger i udlandet er desuden omfattet af særlige regler. Rejser du ud for at modtage behandling i udlandet, dækker dine almindelige forsikringer og rejseforsikringer ikke. Det er derfor vigtigt, at du undersøger dette grundigt og eventuelt får en ekstra forsikring med henblik på netop denne type rejser. Tjek altid med dit forsikringsselskab, hvordan du er dækket, da det er forskelligt fra selskab til selskab.

Husk hjemrejsedækning
Hver fjerde dansker under 35 år tror fejlagtigt, at den danske statskasse betaler for hjemtransport, hvis de bliver syge på ferien i Europa. Køb altid hjemrejsedækning - uanset hvor du skal på ferie. Det blå rejsekort dækker IKKE hjemtransport i EU eller uden for EU. Det kan blive rigtig dyrt, hvis du selv skal betale for at komme hjem fra en ferie med et ambulancefly, som der er set flere eksempler på.

Kilde: Tryg og Forbrugerrådet Tænk

Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: