DF skaber uro blandt britisk konservative

admin

10 år siden

|

23/05/2014

Dagens topnyheder

Mens Morten Messerschmidt (DF) er glad for, at det nu er realistisk, at Dansk Folkeparti bliver medlem af den konservative ECR-gruppe i EU-Parlamentet efter valget, er den halvåbne dør til det danske parti ved at skabe panik i gruppen.

For flere af de britisk konservative, som leder ECR-gruppen i parlamentet, er frygten ifølge britiske medier, at gruppen gør kur til partier, hvor der florerer synspunkter, som lægger sig op ad det højreorienterede og nationalistiske parti i Storbritannien, Ukip.

Efter EU-valget i 2009 blev Dansk Folkeparti afvist af ECR, som ikke mente, at Dansk Folkeparti passede ind i "en mainstream centrum-højre gruppe".

Men nu har den fremtrædende britiske EU-parlamentariker Daniel Hannan fra De Europæiske Konservative og Reformister (ECR) åbnet for, at Messerschmidt, spidskandidat for Dansk Folkeparti, kan komme ind i varmen alligevel.

Det begynder dog at sprede modvilje, at døren står på klem for Dansk Folkeparti og det finske parti Sannfinnländarna, som begge er med i den højreorienterede EFD-gruppe.

Sir Robert Atkins, tidligere minister, britisk konservativ og medlem af parlamentet for ECR, siger til avisen The Guardian, at ECR's førsteprioritet er, at den konservative premierminister, David Cameron, står i en god forhandlingsposition op til valget.

- Hvad som helst, som kan skabe problemer for premierministeren i forhold til det, er noget, som jeg og mange af mine kolleger vil være meget kede af.

- De to muligheder (DF og Sannfinnländarna, red.) er for mig at se ikke hensigtsmæssige i forhold til at nå premierministerens målsætninger, siger Atkins til The Guardian.

ECR står i meningsmålingerne til at kunne få problemer med at samle nok medlemmer til at bestå efter EU-valget. En gruppe skal bestå af mindst 25 medlemmer fra syv EU-lande for at blive accepteret som gruppe i parlamentet.

Nogle af gruppens partier risikerer ikke at komme ind, og så kan Dansk Folkeparti og Sannfinnländarna måske redde gruppen fra at gå i opløsning.

Daniel Hannan fra ECR er fredag i Danmark for at besøge Dansk Folkeparti og har også besøgt Sannfinnländarna.

/ritzau/