Du har muligvis prøvet at træde ind ad døren til en familiefest eller anden form for social sammenkomst, og mens folk står og hilser pænt på hinanden, stiller en hund sig på bagbenene og skaber en akavet situation med parringsbevægelser op ad buksebenet på en af gæsterne.
Forlegent søger folks blikke væk fra synet af den humpende hund, hvis ejermand febrilsk og med affejende bevægelser forsøger at få dyret til at stoppe de lystige bollebevægelser.
Det drejer sig ikke om, at hunden har fået varme følelser for de specifikke bukser eller bæreren af disse, forklarer hundeekspert.
- Det er slet ikke et forsøg på at parre sig, siger Betina Sabinsky, der er professionel hundeadfærdsbehandler og dyreinstruktør til Dagens.dk.
Læs også: Derfor stirrer din hund på dig, når den skider
Hun forklarer, at der findes flere forklaringer på, hvorfor hunden humper løs i entreen og foran et større publikum af gæster, der er på besøg i den pelsklædte skabnings hjem.
- En hund har altid en lille social usikkerhed i mødesituationer, og når der kommer gæster i hjemmet vil stressniveauet stige hos den. Samtidig kan den blive helt glad og overvældet, hvilket fører til ekstrem kådhed, siger Betina Sabinsky.
Den humpende adfærd starter oftest i dens sene hvalpeperiode og tidlige tid som unghund, og her buldrer hormonerne rundt i dyrekroppen, hvilket påvirker hundens system, ligesom det sker for unge mennesker i pubertetsalderen.
Flere folk tror, at hunden humper løs i et forsøg på at bestemme over mennesker, men sådan fungerer virkeligheden ikke.
- Det er en misforståelse og en fejltolkning at tro, at det har noget med dominans at gøre, og da selve adfærden minder om en seksuel handling er det noget, som mange mennesker ikke bryder sig om, siger Betina Sabinsky.
Som hundeejer gælder det om at gribe situationen rigtigt og ikke mindst roligt an, hvis ens gæster ikke skal mødes af endnu et humpende syn, næste gang de kommer på besøg.
- Hvis du bliver sur på hunden og skælder den ud, er der en risiko for, at den vil gøre det endnu mere, når der næste gang kommer gæster. Så kan situationen gå i hårdknude og blive endnu mere stressende for hunden, forklarer Betina Sabinsky.
Det drejer sig om at tage hunden ned og prøve at få den til at slappe af, lyder rådet fra eksperten i hundeadfærd.
- Sørg for at aflede opmærksomheden ved at give den en tyggepind, og lav noget, der ikke har et for højt aktivitetsniveau. Så undgår du, at det bliver en måde, som hunden bruger til at håndtere sin stress med, siger Betina Sabinsky.
Hun nævner følgende årsager, der kan være med til at føre til en hunds stressende adfærd og dermed mulige trang til at humpe løs på alt og alle:
- Sygdom og smerter
- Ubehandlet separationsangst
- Overstimulering
- Understimulering
- Forkert og hård håndtering
- Omsorgssvigt
- Mangel på søvn
Følg Dagens Hunde for flere lignende artikler: