De glade 00'ere er stadigt langt væk trods jobfest

admin

465 uger siden

|

23/12/2015

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Stadigt flere danskere har et job og kan beskrive sig selv som lønmodtagere. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der er offentliggjort onsdag. Tallene viser dog samtidig, at der er langt til det niveau, Danmark lå på, før krisen ramte i 2008.

Der kom 3100 flere lønmodtagere i oktober, hvilket sendte det samlede antal op på 2,62 millioner. Det er en stigning på 78.800 siden lavpunktet i 2013. Dermed steg antallet af lønmodtagere, på trods af at den danske økonomi gik tilbage i tredje kvartal.

- Væksten gik i stå i Danmark i tredje kvartal. Men det skal huskes, at udviklingen på arbejdsmarkedet reagerer ret sent på den økonomiske udvikling.

- Svagheden skal først vise sig at være permanent, førend den påvirker virksomhedernes beslutning om at reducere medarbejderskaren, skriver cheføkonom hos Nordea Helge Pedersen i en kommentar.

Statistikken viser, at det er i det private erhvervsliv, der er blevet hyret nye folk. I alt steg antallet af lønmodtagere i det private med 0,3 procent i oktober til 1,79 millioner mens antallet af offentligt ansatte faldt med 0,2 procent til 0,83 millioner.

Trods de små 80.000 nye lønmodtagere siden bunden i 2013 er der dog fortsat et pænt stykke vej op til den beskæftigelse, der gik forud for, at først finanskrisen i 2008 og derefter den økonomiske krise ramte arbejdsmarkedet.

- Der er fortsat langt til toppen. I juni 2008, hvor der blev sat rekord i den hjemlige beskæftigelse, var der 2,74 millioner lønmodtagere i beskæftigelse eller godt 115.000 flere end nu, skriver Helge Pedersen.

Det til trods advarer både Helge Pedersen og Dansk Industri oven på onsdagens tal om, at der inden for en overskuelig fremtid kan opstå mangel på arbejdskraft i Danmark.

- Det er selvfølgelig godt, at virksomhederne oplever en stigende efterspørgsel, og derfor har brug for flere hænder. Men det betyder samtidig, at virksomhederne får stadig sværere ved at skaffe de kvalificerede medarbejdere, de har brug for, skriver underdirektør i Dansk Industri Steen Nielsen.

/ritzau/