De fleste ure har selv gjort det, men din p-skive kan koste dig dyrt

Henrik Rothenbücher

2 timer siden

|

27/10/2024
Nyheder
En p-skive som denne sættes kun manuelt - Foto: Privat
En p-skive som denne sættes kun manuelt - Foto: Privat
Det kan blive dyrt, hvis du ikke lige har fået tjekket, om din automatisk p-skive i din bil har stillet sig selv, efter at vi er gået fra sommertid til vintertid.

Dagens topnyheder

Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke har tjekket, om din automatiske p-skive i bilen har opdateret sig korrekt efter skiftet fra sommertid til vintertid.

Denne lille detalje kan nemlig resultere i uventede parkeringsbøder, som både kommunale og private parkeringsselskaber håndhæver strengt.

Du har sandsynligvis lagt mærke til, at vi natten til søndag satte uret en time tilbage i forbindelse med vintertid.

Skiftet til vintertid er længe kendt, og det er blevet omtalt flittigt på tv hos DR og TV2 samt lokale nyhedsmedier over hele landet. Men hvad mange ikke er opmærksomme på, er at deres p-skiver ikke nødvendigvis har opdateret sig automatisk til den nye tid.

Sådan stiller du uret på din p-skive

Herunder følger en enkel guide til manuel indstilling af din p-skive, hvis den ikke har gjort det automatisk. Det kan hjælpe dig med at undgå dyre fejl, når du parkerer i byer som København eller Aarhus, hvor parkeringskontrollen er særlig streng.

  1. Find knappen til manuel justering: På de fleste automatiske p-skiver er der en knap, ofte markeret med et ur-ikon eller en justeringspil, som bruges til manuelle tidsindstillinger.

  2. Hold knappen nede: Tryk og hold knappen nede i et par sekunder, indtil tallene på skærmen begynder at blinke. Dette signalerer, at p-skiven er klar til manuel justering.

  3. Indstil tiden: Brug knappen til at justere tiden. Normalt kan du justere i minutter og timer ved at trykke gentagne gange, indtil den korrekte tid vises (sørg for at sætte en time tilbage ved skift til vintertid).

  4. Bekræft tiden: Vent et øjeblik, eller tryk på knappen igen for at bekræfte indstillingen. Skærmen bør nu vise den opdaterede tid.

  5. Kontroller p-skiven: For at være sikker på, at tiden er korrekt, anbefales det at dobbelttjekke displayet, så du undgår fejl.

Så dyr kan din parkeringsbøde blive

Parkeringsbøder i Danmark kan variere afhængigt af, om det er på en kommunal eller privat parkeringsplads, og de kan hurtigt blive dyre.

Typiske takster for kommunale parkeringsafgifter:

  • Zone 1 (tæt på bycentre i større byer som København): 1.020 DKK

  • Zone 2: 795 DKK

  • Zone 3 og 4: 590 DKK

Bemærk, at de kommunale parkeringsafgifter kan variere fra kommune til kommune, og derfor bør man altid være opmærksom på de lokale regler.

Private parkeringsafgifter:

På private parkeringspladser, administreret af selskaber som Q-Park eller APCOA, ligger bøderne typisk mellem 650 DKK og 850 DKK afhængigt af parkeringsselskabet. Lokale regler og kontrolforanstaltninger kan også påvirke prisen på disse bøder.

I dag, hvor mange af vores ure er digitale og automatisk opdateres, er det let at overse, at nogle ure – som fx din p-skive – stadig skal indstilles manuelt. En uopdateret p-skive kan dermed blive en dyr påmindelse om vintertidens ankomst.

De automatiske p-skiver er smarte, men ikke alle modeller justerer sig efter skiftet mellem sommer- og vintertid. Hvis din p-skive ikke har opdateret sig korrekt, kan du ende med at få en bøde, når du parkerer, især i byer med høj parkeringskontrol som Aarhus, Odense, og København.