Fagforbundet Djøf vil for første gang siden Tamil-sagen nedsætte et ekspertudvalg, der skal sætte det danske embedsværk under lup, skriver Berlingske.
Det sker efter flere sager i ministerierne, hvor embedsmænd har spillet en stor rolle. Således er både topembedsmænd i Socialministeriet, kronjurister i Justitsministeriet og ledende diplomater i Udenrigsministeriet på få måneder blevet underlagt tjenstlige forhør.
- Hen over det seneste år har vi set en række sager, der har ramt den danske centraladministration meget hårdt, siger Henning Thiesen, der er leder for de offentlige chefer i Djøf, til Berlingkse.
- Meget har ændret sig siden Tamil-sagen for 20 år siden, og vi må erkende, at tiden er inde til at se på samspillet mellem embedsmænd og politikere igen, fortsætter han.
Tidligere departementschef i Beskæftigelsesministeriet Bo Smith er formand for ekspertudvalget. Han fortæller, at udvalgets centrale opgave er at sørge for, at staten og kommunerne også fremover har tillid til embedsværkets arbejde.
- Man skal hele tiden se kritisk på sig selv. Uanset om det viser sig, at der er meget eller lidt i de verserende embedsmandssager, vi har i øjeblikket, så bare det, at de er der, giver anledning til at se, om ikke det er på tide, at vi får en tilbundsgående undersøgelse og får kigget nærmere på, om man i tilstrækkeligt omfang lever op til de krav, man skal, siger Bo Smith til Berlingske.
Finansminister Bjarne Corydon (S) skriver i en mail til avisen, at han bakker op om udvalget og dets arbejde, men påpeger, at vi har "et både velfungerende og solidt embedsmandssystem i Danmark".
/ritzau/