Danskerne: Hårdere straffe til medier efter Se og Hør-sag

admin

10 år siden

|

22/05/2014

Dagens topnyheder

Danskerne lægger meget kraftigt afstand til medierne på baggrund af Se og Hørs brug af ulovlige metoder til at indhente informationer.

Det skriver Jyllands-Posten torsdag.

Godt 68 procent af danskerne siger, at medierne ikke straffes hårdt nok ved overtrædelse af lovgivningen og de presseetiske regler, og næsten 70 procent siger, at det skal være muligt at lukke et medie, der har overtrådt lovgivningen groft.

Det viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten på baggrund af sagen om Se og Hørs brug af ulovlige metoder til at skaffe oplysninger om kendte og kongelige ved hjælp af blandt andet en kilde i Nets.

Næsten 50 procent af de adspurgte har den opfattelse, at det er en udbredt praksis hos medierne at bruge ulovlige metoder til at skaffe nyheder.

Hverken Dansk Journalistforbund eller Danske Medier, der er brancheorganisation for alle danske medier, mener, at medierne generelt står med noget problem, men peger på, at det kun er Se og Hør, der gør det.

Men medieforsker og lektor i journalistik ved Roskilde Universitet Mark Ørsten advarer medierne mod at ignorere befolkningens markante kritik af pressen, sådan som den kommer til udtryk i meningsmålingen.

- Medierne har et stort oplysningsarbejde foran sig. Undersøgelsen her viser, at befolkningen generelt er ret mistroisk over for historier, som den ikke kan gennemskue, hvordan er tilvejebragt, siger Mark Ørsten.

Formanden for Retsudvalget, SF'eren Karina Lorentzen efterlyser markante sanktioner.

- Vi skal lave nogle sanktioner, der er så markante, at de har en præventiv virkning over for medierne. Det er på tide at få strammet op, siger hun.

To journalister er under mistanke for som ansatte på Se og Hør at have samarbejdet med den såkaldte "tys-tys kilde", der er en tidligere IBM-ansat med adgang til data hos Nets.

It-specialisten menes at have videresolgt fortrolige oplysninger om kendtes kreditkort-transaktioner til Se og Hør og blev sigtet i sagen 6. maj.

/ritzau/