Kræftforsker advarer: Drik ikke denne type mælk for sundhedens skyld

Emil Martesen

8 uger siden

|

22/10/2024
Livsstil
Foto: Shutterstock
Drik ikke denne type mælk for sundhedens skyld.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Plantebaserede drikke som havre-, mandel- og soyadrik har i den grad fået en høj stjerne hos mange danskere.

Det bliver i stigende grad foretrukket af mange danskere som et sundere alternativ til mælk.

Men ifølge flere forskere er det ikke nødvendigvis den bedste løsning for sundheden.

Den amerikanske professor Maria Abreu, som forsker i tyktarmskræft, er klar i spyttet, da hun advarer mod de populære drikke. De kan nemlig være en del af forklaringen på den stigende forekomst af tyktarmskræft blandt yngre voksne i USA.

Hun lægger ikke skjul på, at kemikalier og bakterier i forarbejdede fødevarer kan fremprovokere et enzym i tarmen, der fører til kronisk inflammation.

Tilstanden kan i værste fald udvikle sig til kræft, forklarer hun til 7 News, Miami.

Ifølge hende er de plantebaserede drikke en del af problemet, da de ofte opfattes som sundere, men i virkeligheden hører de til kategorien af ultraforarbejdede fødevarer.

Diætist Jessica Cording bakker op om denne bekymring:

"Mælkefri produkter har en slags sundhedsglorie omkring sig - mange forbrugere antager, at bare fordi noget er mælkefrit, betyder det, at det er sundt", lyder det fra diætisen i sidste uge til britiske Daily Mail.

Også danske Anne Tjønneland, forskningsleder i Kræftens Bekæmpelse, deler den store skepsis:

"Der er ikke meget positivt at sige om produkterne, bortset fra hensynet til miljøet. Drik dem ikke for din sundheds skyld", siger hun ifølge B.T.

Hun påpeger, at plantebaserede drikke indeholder emulgatorer og tilsætningsstoffer, der ofte er forbundet med sundhedsrisici.

Selvom der endnu ikke er dokumentation for, at plantedrikke direkte øger risikoen for kræft, peger hun på, at det er deres effekt på blodsukker og insulin, der vækker bekymring.