Kokain er et ekstremt vanedannende stof, som trods store bivirkninger er udbredt blandt høj og lav i Danmark og hele den vestlige verden.
Derfor er der store perspektiver i danske forskeres graven efter et stof, der kan hjælpe misbrugerne.
Et forskerhold på Københavns Universitet har netop fået 2,6 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråd til at forske i stoffer, der måske kan bruges i behandling af kokainmisbrug.
- Vi har ingen midler i dag til behandlingen. Kan vi finde noget, som gør kokain virkningsløst, kan det måske bruges til behandling af afhængighed, siger lederen af projektet, lektor Claus Juul Løland fra molekylær neurofarmakologi ved Københavns Universitet
Målet for forskerne er at finde et stof, der blokerer kokains opstemmende effekt uden at skabe ny afhængighed.
Nogen har beskrevet hans forskning som en jagt på slags antabus mod kokain. Selv mener han, at det snarere kan sammenlignes med metadon.
- Vi fjerner ikke trangen til kokain, men hvis de her stoffer virker, så bliver du ikke længere høj af kokainen, siger han.
Ifølge Rigspolitiet er kokain fortsat hot.
- Det er et stof, vi til stadighed støder på hos både høj og lav. Lige efter hash er kokain det stof, politiet beslaglægger mest af i nattelivet, siger kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen fra Rigspolitiet.
Ifølge misbrugsekspert og overlæge i Stofrådgivningen, Henrik Rindom, smider mange hele deres tilværelse på gulvet i jagten på næste kokainsus:
- Det er et stof, som mange tager sammen med alkohol. Mens alkoholen gør én mere fri, så gør kokainen dig glad, frisk og energisk.
Af samme grund har hans bedste behandlingsresultater været med antabus.
- Men der er ingen tvivl om, at der vil være store perspektiver i et middel mod kokainmisbrug, som det i dag ikke er nemt at komme ud af, siger Henrik Rindom.
/ritzau/