Dansk virksomhed sender hjælp til katastrofe på Balkan

admin

10 år siden

|

21/05/2014

Dagens topnyheder

Mere dansk hjælp er nu på vej til Balkan, hvor oversvømmelser i den seneste tid har kostet mindst 40 mennesker livet i Serbien, Bosnien og Kroatien efter de værste oversvømmelser i 120 år.

Det er den danske virksomhed Redningsgruppen, der sædvanligvis hjælper de danske bilister, når de har problemer på landevejen.

Redningsgruppen sender en konvoj med tre biler og fem mand til katastrofeområdet, som afgår natten til torsdag. Tidligere har Beredskabsstyrelsen sendt 26 redningsfolk, 12 køretøjer og to vandpumper til de oversvømmelsesramte områder.

Bilerne, som Redningsgruppen sender, er udstyret med redningsbåde, vandpumper, specialværktøj, lys og nødgeneratorer. De fem reddere har alle erfaring indenfor området.

- Med over 20 års erfaring med skadesservice og katastrofehjælp, var det naturligt for os at tilbyde vores hjælp til denne forfærdelige katastrofe.

- Da vi samtidigt i Redningsgruppen råder over materiale, både og køretøjer, der passer til den slags katastrofer, traf vi hurtigt en beslutning om at hjælpe, siger indsatsleder Henrik Kalmer fra Redningsgruppen i en pressemeddelelse.

Køretøjerne medbringer også kød og tøj til ofrene for oversvømmelserne.

I Bosnien er mere end én million mennesker berørt af vandmasserne. Det svarer til en fjerdedel af landets befolkning. Samtidig er flere end 100.000 mennesker blevet evakueret alene fra Bosnien.

Det menes at være den største folkevandring på Balkan siden afslutningen på krigen fra 1992 til 1995.

Det stigende flodvand har givet frygt for smitte fra døde mennesker og dyr, samt frygt for at omkring 120.000 ueksploderede miner fra krigen i 1990'erne har forflyttet sig.

Snesevis af byer og landsbyer har været afskåret, og der rapporteres om flere end 2000 jordskred.

Det ventes, at vandstanden i floden Sava, der løber gennem Slovenien, Kroatien, Bosnien og Serbien, vil stige.

/ritzau/