Dansk lyst til at stemme sig ud af EU dykker efter brexit

admin

437 uger siden

|

04/07/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Da de britiske vælgere for lidt over en uge siden stemte for at forlade EU, skete der tilsyneladende noget i det danske vælgerhav.

Lysten til at blive i EU er med et slag steget markant. Og samtidig er ønsket om en tilsvarende dansk folkeafstemning dalet drastisk.

Det viser to meningsmålinger, Voxmeter har foretaget for Ritzau ugen før og ugen efter den britiske afstemning.

Før afstemningen ønskede 40 procent af de danske vælgere at få lov til at stemme om at melde Danmark ud af EU. Efter det britiske resultat var klart, er det kun 32 procent, der har det ønske.

Og hvor det før afstemningen i Storbritannien var knap 60 procent af danskerne, der ønskede at blive i EU, er det tal steget til næsten 70 procent. Andelen, der ønsker at Danmark skal melde sig ud af EU, er faldet fra 22,4 procent til 18,2 procent.

Professor Derek Beach fra Aarhus Universitet er en af de førende forskere i danskernes holdning til EU. Han ser målingen som udtryk for, at spørgsmålet om udmeldelse pludselig er blevet meget konkret for danskerne.

- Vi kan se et land, som vi kender, tage det valg. Så tænker danskerne: Det skal vi i hvert fald ikke. For den overordnede holdning er, at vi er glade nok for det, vi har, siger han.

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, mener, at de danske vælgere er blevet skræmt af den omtale, der har været af, hvilke problemer Storbritannien står over for, efter at vælgerne har bestemt, at landet skal ud af EU.

- Siden det britiske ønske om udmeldelse har bureaukraterne i Bruxelles forsøgt at få det til at fremstå som om, briterne ikke ville få noget som helst og sådan set bare ville blive sejlet ud i Atlanterhavet og gå under som et nyt Atlantis, siger han.

Den udlægning køber Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, overhovedet ikke. Han mener, at tallene er udtryk for en glædelig udvikling.

- Det viser, at når man kan se, at det er alvor, og hvilke konsekvenser det har at forlade EU, så bliver opbakningen større. Det er jo ikke fordi, befolkningen synes, EU er perfekt. Det synes vi heller ikke, siger Jan E. Jørgensen.

/ritzau/