Dansk Energi: Russisk-kinesisk gasaftale øger pres på EU

admin

10 år siden

|

21/05/2014

Dagens topnyheder

Rusland og Kina underskrev onsdag en epokegørende gasaftale, der styrker Ruslands position både politisk og økonomisk, da EU-landene fortsat er afhængige af russisk naturgas.

- Den længe forberedte gasaftale mellem Kina og Rusland er udtryk for en langsigtet strategi og ville være blevet indgået under alle omstændigheder, siger vicedirektør i Dansk Energi Anders Stouge.

- Men den underskrives midt under krisen omkring Ukraine, hvilket understreger, at EU-landenes sanktioner mod Rusland på sigt er af mindre betydning, når Moskva nu har store perspektiver for afsætning af gas og olie i mod øst, siger han.

Han fremhæver, at EU-landene i de senere år er blevet stadigt mere afhængig af den russiske naturgas til trods for, at det i Bruxelles længe har været et politisk fokus at blive mindre afhængige af russerne - blandt andet på baggrund af krisen i Georgien og årelange problemer med gasrørledningerne gennem Ukraine.

- I 1995 importerede EU 43 procent af den naturgas, som der var behov for. I dag importerer EU-landene 67 procent, heraf kommer en tredjedel fra Rusland, pointerer Anders Stouge og tilføjer:

- Som det hedder i et kinesisk mundheld, så skal man ikke vente med at grave en brønd, til man er tørstig. EU har med sin energipolitik gravet en halv brønd og er nu i en vanskelig forhandlingsposition over for Moskva på grund af vores gasafhængighed.

Hvis EU-landene vil slippe ud af det nuværende russiske gas-greb, er det ifølge Anders Stouge bydende nødvendigt at opstille en række bindende mål for, hvordan det skal ske.

- Man er nødt til at bakke de politiske mål op med en række konkrete handlinger, som binder landene til at bruge mindre energi og implementere mere vedvarende energi, siger han.

De store beslutninger om EU's klima- og energimål frem mod 2030 er blevet udskudt eller nedprioriteret på grund af uroen i Ukraine, hvor Vesten og Rusland står stejlt over for hinanden.

Hos Dansk Industri har administrerende direktør Karsten Dybvad også fokuseret på, at EU-landene får udbygget og moderniseret den europæiske energiforsyning på baggrund af situationen i Ukraine og spændingerne i forhold til Rusland.

/ritzau/