Dansk bank advarer mod "tilbud": Det er risikabelt

Mathias Busekist

62 uger siden

|

09/07/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Man bør ikke lade boligskattereformen bestemme, hvornår man køber bolig.

Dagens topnyheder

Hvis man leder efter forandring i form af et nyt hjem, bør man købe inden 1. januar, fordi man derved vil kunne slippe med at betale den nuværende boligskat, der er lavere end efter årsskiftet.

Og ifølge Nykredit har danskerne da også haft travlt med at få fat i drømmeboligen inden 1. januar, så de får skatterabat.

Men Jyske Realkredit, der er en del af Jyske Bank, advarer nu mod at lade boligskattereformen bestemme, hvornår man køber boligen.

Det på overfladen gode tilbud kan nemlig medføre et tab på lang sigt, skriver Finans.

"Skynder man sig at købe en lejlighed for at holde fast i skatterabatten, risikerer man at købe for dyrt, og man bør have en lang tidshorisont. Boligpriserne må nødvendigvis falde med den kapitaliserede værdi af skatterabatten," siger Mikkel Høegh, der er afdelingsdirektør i Jyske Realkredit, til finans.dk.

I sin helhed handler den kapitaliserede værdi af skatterabatten om, hvor mange penge, man kan låne mindre, idet skatten optager en stor andel af det månedlige rådighedsbeløb.

Mikkel Høegh kommer herefter et eksempel, der viser konsekvenserne. Her tager udgangspunkt i en typisk ejerlejlighed i København, som ifølge Vurderingsstyrelsen koster sådan 4 mio. kr.

Ifølge Mikkel Høegh skal man, hvis man køber boligen efter 1. januar, betale 9.800 kroner mere i skat hvert år, og man kan derfor ikke vedligeholde og afbetale på en lige så stor gæld.

Derfor, lyder det, bør man købe lejlighed for færre penge efter 1. januar end før.

Køber man før 1. januar, skal man altså blive boende så længe, at boligen indhenter den tabte værdi.