Danmark vil støtte Finland i dagpengesag

admin

10 år siden

|

11/03/2014

Dagens topnyheder

Det er ikke rimeligt, hvis man som EU-borger kan modtage dagpenge fra første arbejdsdag i Danmark. Derfor vil Danmark støtte Finland i en kommende sag ved EU-Domstolen.

Det vil være budskabet fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), når hun tirsdag formiddag holder pressemøde, erfarer Ritzau.

Dermed kaster regeringen sig nu ind i opgøret med EU-Kommissionen for at bevare de danske dagpengeregler for EU-borgere.

EU-Kommissionen har annonceret, at den vil lægge sag an mod Finland, fordi de finske optjeningsregler for arbejdsløshedsdagpenge ifølge kommissionens opfattelse er i strid med EU-retten.

Den finske sag kan få stor betydning for Danmark, fordi Danmark har lignende regler, og dermed kan det få konsekvenser for de danske regler, hvis Finland taber en kommende sag.

På pressemødet tirsdag ventes Helle Thorning-Schmidt at slå fast, at når kommissionen anlægger sag, så vil Danmark intervenere. Det vil konkret sige, at Danmark vil komme med et indlæg til EU-Domstolen.

I indlægget vil Danmark støtte det finske ønske om at bevare de nuværende optjeningsprincipper.

Finland har ikke modtaget stævning endnu, men gør det formentlig inden længe. Der har samtidig været forlydender om, at EU-kommissionen snart vil se på de danske regler, som er de eneste i EU, der minder om de finske.

Og faktisk er de danske regler strammere end de finske. I Finland skal en EU-borger have arbejdet mindst fire uger i landet som lønmodtager eller mindst fire måneder som selvstændig, før man får ret til dagpenge.

I Danmark skal man have arbejdet 296 timer efter tre måneders ophold i Danmark, før man kan få udbetalt dagpenge.

Optjeningsprincippet er ifølge kommissionen i strid med EU-reglerne, fordi det bør være nok, at borgeren bevisligt har optjent sin ret til dagpenge i et andet medlemsland.

Udmeldingen fra statsministeren kommer på et tidspunkt, hvor regeringen og oppositionen er i gang med en ophedet debat om EU-borgeres adgang til børnecheck.

Også i den sag er det EU's regler om arbejdskraftens fri bevægelighed og indretningen af det danske velfærdssystem, der kolliderer.

/ritzau/