Store nye globale virksomheder har været en mangelvare i Danmark de sidste mange år.
I en ny rapport fra Erhvervsstyrelsen fremgår det, at der ikke er blevet skabt store danske virksomheder med over 1000 ansatte de seneste tyve år, skriver Børsen.
Samtidig lyder en konklusion i rapporten, at virksomhederne netop bliver mere produktive og skaber større eksport, når de går fra at være en mellemstor virksomhed til en stor global spiller.
Rapportens konklusioner får flere iværksættere og investorer til at advare om et for lavt ambitionsniveau hos de danske virksomheder.
Blandt dem er serieiværksætteren Janus Friis, der har været med til at stifte internetvirksomheden Skype, der er blevet en global megasucces.
- Skype og Spotify viser, at det også kan lade sig gøre i Europa. Strukturelt set handler det nok mest om at forsøge at mindske barrierer og bureaukrati for små virksomheder, siger han til Børsen.
Flere påpeger også til avisen, at der er tradition for, at danske virksomheder bliver solgt til udlandet, inden de når deres fulde potentiale som global succes.
I alt er der 168 danske virksomheder, der har over 1000 ansatte på globalt plan.
De 168 virksomheder står for 15 procent af den samlede erhvervsbeskæftigelse i Danmark og 50 procent af Danmarks samlede eksport.
Dermed er de store virksomheder helt centrale for Danmarks økonomi, lyder det i rapporten.
Hvis den kedelige trend skal ændres, bliver det et langt sejr træk, forudser Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.
- Man kan gøre skattesystemet bedre og mere egnet til at fremme vækst og innovation. Men der er også mange andre håndtag, man kan skrue på, siger han.
- Det er blandt i uddannelsessystemet. Vi uddanner for få mennesker inden for naturvidenskab og teknologi. Det er som regel der, de gode virksomheder kommer fra historisk set.
/ritzau/