Corona er tilbage: Smitten stiger "meget kraftigt," men bør vi være bekymrede?

Mathias Madsen

9 uger siden

|

17/07/2024
Corona spreder sig i øjeblikket igen flere steder i verden; herunder i Danmark.

Dagens topnyheder

Nedlukning, coronapas og forsamlingsforbud hører fortiden til, og det er de fleste nok glade for! Eller gør det? I takt med at sommeren har ramt os, er corona nemlig begyndt at sprede sig flere steder i verden; herunder i Danmark.

Ifølge nye tal fra Statens Seruminstitut er smitten med corona steget "meget kraftigt" de sidste par uger, og faktisk har man set en stigning både i antallet af smittede, i antallet af indlagte med corona og i mængden af corona målt i spildevandet.

Det samme oplever man flere andre steder i verden, og ifølge CNN er coronasmitten for eksempel også steget voldsomt i USA de seneste par uger.

Faktisk blev næsten 25 procent flere indlagt med corona i USA i anden uge af juli sammenlignet med første uge af juli.

Disse tal kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på de fleste, da mange nok kan huske den frygtelige tid med pandemi, nedlukning og forbud, men ifølge CNNs sundhedsekspert, Dr. Leana Wen, så har de fleste intet at bekymre sig om.

Gamle og svage bør være forsigtige

Ifølge Dr. Wen er en stigning i antallet af corona-smittetilfælde hen over sommeren helt forventeligt og noget, som man allerede har set flere gange før.

"[...] vi er midt i en summerbølge af Covid-19-infektioner," har hun forklaret og uddybet: "Dette bør ikke være en overraskelse. Siden starten af pandemien har vi set gentagne bølger med stigende infektionstal hvert år; også om sommeren. Dette kan blandt andet forklares med det stigende antal rejsende [...]."

Dr. Wen er altså ikke overrasket over stigningen i antallet af smittetilfælde. Hun er heller ikke bekymret, og det bør størstedelen af befolkningen heller ikke være.

Ifølge hende er det kun folk, som er svagelige, der bør være ekstra opmærksomme og påpasselige.

"Folk, der bør være bekymrede, er dem, som er ældre, har en immundefekt eller dem, som har flere hjerte-, lunge,- nyreproblemer eller andre medicinske problemer," har hun forklaret og uddybet, at risikogruppen altså er den samme, som den altid har været.

På Statens Seruminstituts hjemmeside kan man ligeledes læse, at belastningen af sundhedsvæsenet trods et stigende antal indlagte med corona fortsat er "på lavt niveau."

Koncentrationen af SARS-CoV-2 i spildevandet i Danmark er "på middel niveau."