Toppen af samfundet er staten. Det vi alle betaler til, og vi ligger dele af vores liv i deres hænder. Staten kræver mange penge fra borgere, men hvor gode er de egentlig selv til at betalederes regninger?
En ny beretning fra Rigsrevisionen afslører, at statens betalingsadfærd i 2023 har været under al kritik. Ifølge rapporten blev hele 139.238 fakturaer fra private leverandører betalt for sent af ministerierne, hvilket svarer til en samlet værdi på 8,8 milliarder kroner.
Det skriver Folketinget Statsrevisorerne
Den dårlige betalingspraksis har ikke blot økonomiske konsekvenser for leverandørerne, men medfører også unødvendige udgifter til rykkergebyrer og morarenter for staten.
Blandt ministerierne udpeger Statsrevisorerne særligt Forsvarsministeriet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet som de største syndere.
Forsvarsministeriet betalte 24 procent af sine fakturaer for sent, svarende til 58.666 fakturaer, mens Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet henholdsvis betalte 17 procent og 15 procent for sent.
"Når ministerierne betaler for sent, skaber det unødvendige tab og administration for private leverandører, samtidig med at staten pådrager sig ekstraomkostninger, der kunne have været undgået," udtaler Statsrevisorerne i deres kritik.
Et ministerie halter efter
Det samlede beløb, som staten måtte betale i renter og gebyrer for de forsinkede betalinger, løb op i 4,3 millioner kroner i 2023.
Alene Forsvarsministeriet stod for næsten halvdelen med en udgift på knap 1,9 millioner kroner.
Rapporten fremhæver samtidig, at der findes institutioner som De Økonomiske Råd, der har formået at betale alle fakturaer til tiden.
Mens flere ministerier markerer sig negativt, er der også lyspunkter. Statsministeriet, Beskæftigelsesministeriet og Justitsministeriet hører blandt de ministerier, der i høj grad overholder betalingsfristerne.
Statsrevisorernes kritik lægger pres på regeringen for at sikre bedre betalingsdisciplin i fremtiden og undgå unødige udgifter, som kunne være investeret i vigtige kerneopgaver.
Beretningen blev behandlet på statsrevisormødet den 9. december 2024 og vil danne grundlag for fremtidige tiltag mod forbedring af statens betalingsadfærd.