En af vejene til at minimere Danmarks klimaaftryk er CO2-fangst og lagring. Det vil regeringen gerne fremme.
Derfor har skatteministeren nu sat sin underskrift på en bekendtgørelse, som løser en knude, der har været på området.
Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.
Med bekendtgørelsen kan virksomheder, der etablerer anlæg til CO2-fangst og efterfølgende lagring, få tilbagebetalt CO2-afgiften for den del af udslippet, som de indfanger:
"Hele formålet med CO2-afgiften er at sænke klimaaftrykket – ikke at tjene penge til statskassen. Derfor skal vi kvittere for, at der er virksomheder, som går forrest og investerer i dyr klimateknologi. Det gør vi ved, at virksomhederne ikke skal betale afgift af den CO2, de indfanger i deres anlæg", siger skatteminister Rasmus Stoklund.
Tiltaget er målrettet fx industrivirksomheder eller forbrændingsanlæg, der frem for at slippe kuldioxid ud i atmosfæren investerer i udvikling af CO2-fangst, som efterfølgende lagres i undergrunden.
Det har vist sig muligt at finde en model, hvor virksomhederne efter ansøgning kan indgå en aftale med Skatteforvaltningen om tilbagebetaling af CO2-afgiften ved fangst og lagring:
"Jeg vil gerne sige tak til organisationerne for, at de har spillet konstruktivt ind ift. at lande en model. Jeg håber, at mange virksomheder med den nye ordning vil investere i CO2-fangst, så vi får minimeret klimaaftrykket endnu mere", siger skatteminister Rasmus Stoklund.
Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2025.
Det er samtidig med, at den lovgivning, der gennemfører Aftale om Grøn Skattereform fra 2022, træder i kraft.