Mennesket har i årtusinder kigget mod nattehimlen og spekuleret: Er vi alene i universet?
Nu bringer nye data fra det avancerede James Webb-rumteleskop spørgsmålet tættere på et svar.
I et område af himlen, 124 lysår fra Jorden, kredser planeten K2-18 b omkring en kølig rød dværgstjerne, og det er her forskere nu mener at have gjort en af de mest opsigtsvækkende opdagelser i jagten på liv uden for solsystemet.
Det skriver The Guardian
Ved at analysere lyset, der passerer gennem planetens atmosfære, har astronomer opdaget kemiske spor af to stoffer: dimethylsulfid (DMS) og dimethyldisulfid (DMDS).
På Jorden kendes disse forbindelser næsten udelukkende som biprodukter fra biologiske processer særligt fra planteplankton i havet. Det er netop dette, der har vakt international opmærksomhed.
"Stærkeste bevis"
Professor Nikku Madhusudhan fra University of Cambridge, som har stået i spidsen for undersøgelsen, kalder fundet historisk:
“Det her er det hidtil stærkeste bevis på, at der er biologisk aktivitet uden for solsystemet.”
Han understreger dog, at forskerteamet er yderst forsigtige i deres konklusioner og påpeger, at signalet endnu ikke er definitivt bevis på liv.
K2-18 b er næsten ni gange tungere end Jorden og 2,6 gange større, og dens natur er stadig genstand for debat.
Nogle mener, at planeten kan være dækket af et dybt hav, mens andre hælder mod teorier om en gasrig eller vulkansk overflade. Der spekuleres endda i, om de fundne stoffer kan stamme fra kometer, hydrotermiske ventiler eller lynstorme.
Flere forskere udtrykker skepsis og mener, at der skal meget mere til, før man kan tale om et egentligt gennembrud.
Ikke desto mindre anerkender de fleste, at fundet er et vigtigt skridt i forståelsen af vores plads i universet, og måske et lille glimt af et levende kosmos.