Byrådsmedlem tavs i retten om husly til flygtninge

Redaktionen

430 uger siden

|

16/08/2016

Dagens topnyheder

Det aarhusianske byrådsmedlem Maria Sloth (EL), der er tiltalt for at have overtrådt udlændingeloven ved at give husly til to afrikanske flygtninge, ønsker ikke at udtale sig over for retten.

Det oplyser byrådsmedlemmets forsvarer Claus Bonnez i Retten i Aarhus.

Heller ikke bofællen, Anne Hegelund, der også er tiltalt, ønsker at afgive forklaring om anklagen.

De tiltaltes forsvarere siger, at de to kvinder vedstår det, de har sagt til Århus Stiftstidende.

Det var Århus Stiftstidende, der kunne fortælle, at de to kvinder i september sidste år havde åbnet deres bolig for to afrikanske flygtninge, der angiveligt ikke havde legalt ophold i landet.

Ud over at huse de to flygtninge en nat købte de to tiltalte billetter, så de to afrikanske mænd kunne tage færgen til Norge.

De to kvinder handlede af humanitære grunde, forklarede de dengang til avisen.

Sagens anklager Jacob Balsgaard Nielsen, Østjyllands Politi, oplyser, at han mener, at de to kvinder står til en frihedsstraf.

- Der er tale om forsætlig bistand med ulovlig gennemrejse og ulovligt ophold, og derfor er påstanden overordnet en frihedsstraf, siger Jacob Balsgaard Nielsen i sin procedure.

Hvis retten derimod mener, at der i september sidste år var "særlige omstændigheder", er anklageren dog åben over for, at der kan udmåles en bødestraf til hver af de tiltalte på 5000 kroner.

Forsvaret gør gældende, at de to tiltalte bør frifindes, da der ikke foreligger andre beviser i sagen end de tiltaltes udtalelser i avisen.

Det er for spinkelt et grundlag at dømme de tiltalte på, lyder det fra forsvarerne.

De peger også på, at det slet ikke er bevist, at de to afrikanske flygtninge opholdt sig illegalt i landet.

Hvis flygtningene eksempelvis var blevet registreret og havde fået opholdsstatus ved ankomsten til for eksempel Italien, er der ikke noget til hinder for, at de krydser grænserne i Shengen-landene, forklarer advokat Lasse Frandsen.

Dommer Claus Bruun meddeler, at sagen er optaget til dom og vil blive afsagt 26. august klokken 13.

/ritzau/