Brand i tyrkisk mine forhindrer bjærgning af døde

admin

10 år siden

|

17/05/2014

Dagens topnyheder

En brand er lørdag morgen brudt ud i den tyrkiske mine i Soma, hvor redningsarbejdere fortsat er i gang med at bjærge omkomne efter tirsdagens ulykke i minen.

Branden forhindrer redningsholdet i at bjærge tre arbejdere, som menes fortsat at være under jorden, siger Tyrkiets energiminister, Taner Yildiz.

Yildiz fortæller, at der i løbet af natten er fundet yderligere 15 døde minearbejdere, så det officielle dødstal nu er på 299 personer.

Ulykken er den værste i Tyrkiet minehistorie.

Årsagen til minetragedien blev indledningsvist forklaret med fejl i et elektrisk anlæg, der udløste en brand i minen. Minearbejderne døde af kulilteforgiftning.

Fredag sagde bestyrelsesformanden for det tyrkiske mineselskab Soma Holdings, Alp Gürkan, imidlertid, at branden opstod på grund af varmen efter et "delvist kollaps i minen".

Han afviste samtidig enhver form for "uagtsomhed" som årsag til ulykken og understregede, at der var gode sikkerhedsforanstaltninger i minen.

363 minearbejdere nåede at slippe ud efter ulykken, og 122 blev indlagt på hospital.

Ulykken har vakt vrede i den tyrkiske befolkning, og der har de seneste dage været sammenstød mellem politi og demonstranter i både Soma og andre byer.

Tyrkisk politi affyrede fredag eftermiddag vandkanoner og tåregas mod tusindvis af vrede og sørgende tyrkere, der havde samlet sig i Soma.

Utilfredse tyrkere har rettet deres demonstrationer mod ejerne af minerne, der beskyldes for at prioritere profit over sikkerhed, men også premierminister Recep Tayyip Erdogans regering klandres for manglende vilje til at indføre regler.

Vreden mod Erdogan steg yderligere, da billeder af premierministerens rådgiver, der sparker til en liggende demonstrant, blev vist i en række medier.

Samtidig gik en videooptagelse rundt, hvor man angiveligt ser Erdogan slå ud efter en demonstrant.

/ritzau/Reuters