Bonnichsen: Mansour kan lide at være i fokus

admin

|

12/02/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Han har været der før, den 54-årige danske statsborger Sam Mansour.

Den nye sigtelse for tilskyndelse til terrorvirksomhed er blot endnu en i rækken af terrorrelaterede sigtelser mod "boghandleren fra Brønshøj", som politiet fik skovlen under i 2007, hvor han blev idømt tre et halvt års fængsel for at opildne til terror.

Og Sam Mansour - der er bedre kendt under sit forrige navn, Said Mansour - er en markant skikkelse i danske islamistiske kredse, siger tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, (PET), Hans Jørgen Bonnichsen.

- Han indtrådte jo i dansk kriminalhistorie ved at være den første nogensinde, der blev sigtet efter den nye terrorparagraf for propagandavirksomhed, så det er jo i sig selv ganske bemærkelsesværdigt, siger han.

- Han er en person, som gerne vil påkalde sig omverdenens opmærksomhed. Han har i allerhøjeste grad ikke noget imod, at der er fokus på ham.

- Han eksponerer sig selv ustandseligt, og han gebærder sig sådan, at man engang imellem må lave "en knuser" på ham, siger Bonnichsen med henvisning til anholdelsen og den efterfølgende sigtelse af Mansour.

Mansour fungerede som en slags mentor for fire dengang unge mænd, der blev sigtet - og den ene efterfølgende dømt - i den såkaldte Glostrup-terrorsag, der igen trak tråde til en anden terrorsag fra Sarajevo.

Men allerede på dette tidspunkt var man særdeles opmærksom på Mansour i Politiets Efterretningstjeneste, siger Bonnichsen.

- På et tidspunkt sigtede man ham, fordi han påkaldte sig opmærksomhed omkring forskellige aktiviteter på Oslobåden, som tydede på, at han var i gang med at fotografere forskellige ting, siger han.

- Den blev hurtigt frafaldet, men det siger jo noget om, hvordan man betragter ham som en lidt underlig personage.

Anklagemyndigheden forsøgte efter dommen i 2007 at få Mansour udvist af Danmark.

Det lykkedes ikke.

Mansour strittede imod og hævdede, at hans liv ville være i fare, hvis han blev udvist til Marokko som dømt terrorist, og byretten endte med at lade den nu 54-årige mand blive i Danmark.

En af begrundelserne var, at den propagandavirksomhed, som Mansour blev dømt for at stå bag, var foregået før, at det i 2004 blev muligt at lade den type forbrydelser koste folk deres statsborgerskab.

/ritzau/