Arbejdsmarkedsforsker: Detailhandlen får stram aftale

admin

|

16/02/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

At de 110.000 butiksansatte i detailhandlen over de næste tre år får en lønstigning på i alt 4,95 kroner, er et tegn på, at krisen ikke har sluppet taget i Danmark endnu.

Sådan lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet.

- Aftalen afspejler, at vi endnu ikke er helt ude af de kriseår, som i den grad har præget aftalefornyelsen i både 2010 og 2012, siger Søren Kaj Andersen til Ritzau.

Til gengæld indeholder søndagens aftale mellem Dansk Erhverv og HK Handel også en række forbedringer på blandt andet barsel-, forældreorlov- og uddannelsesområdet.

- Og det er alt sammen ting, der giver omkostninger for arbejdsgiverne. Men det laver ikke om på, at rammen stadig er ret stram, siger Søren Kaj Andersen.

Han hæfter sig ved, at aftalen er "en lille smule strammere" end industriens aftale, der faldt på plads i sidste weekend - og som lægger linjen for andre overenskomstforhandlinger - fordi eleverne får en lidt lavere stigning.

Modsat de to forrige overenskomster fra 2010 og 2012, der begge kun var to-årige aftaler, er man i år blevet enige om en tre-årig aftale.

- Det er klart et signal om, at vi er på vej mod mere normale tider. De to gange to-årige aftaler var jo netop korte, fordi man var usikker på, hvordan økonomien ville være længere fremme, siger Søren Kaj Andersen.

- Denne gang har man lidt mere tiltro til, at det vil bevæge sig i en mere positiv retning i de kommende år.

Et punkt i aftalen indeholder en fælles ambition om at gøre noget ved den store stigning i deltidsjob, der har fundet sted, siden lukkeloven blev liberaliseret og butikkernes åbningstider blev forlænget.

- Det er klart, at arbejdsgiverne gerne vil have deltidsansatte for at kunne være fleksible og dække alle vagter, og omvendt vil HK Handel holde fast i, at det er et faglært område, og derfor vil de gerne have flere fuldtidsansatte, forklarer Søren Kaj Andersen.

- Hensigtserklæringen i overenskomsten giver et nyt grundlag for at diskutere det her, men det er en forholdsvis blød bestemmelse, der ikke stiller hårde krav.

/ritzau/