7 grunde til hastigheden på dit bredbånd ikke er optimal

Samlino.dk

|

29/10/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fortvivl ej, der kan være mange grunde til, at dit net er dræbende langsomt - og de fleste af tingene kan du gøre noget ved. Samlino.dk har samlet syv årsager, der kan spænde ben for hurtigt bredbånd.

1. Routeren ligger i glemmekassen
Hvis din router ligger gemt væk i skabet eller i kælderen, så kan det betyde en væsentlig svækkelse i signalet. Routeren skal helst være placeret minimum en meter over jorden og som udgangspunkt centralt i dit hjem, for at få en rækkevidde på signalet som kan dække hele huset.

2. Mikrobølgeovnen laver popcorn af din routers signaler
Såfremt din router er placeret i nærheden af andet elektronisk udstyr, såsom en mikrobølgeovn eller telefon, kan det virke afskærende for signalerne, da mange af de elektroniske produkter, du kan finde i dit hjem, kører på samme frekvens (standardindstillingerne for en router er som regel 2,4 gigahertz).

3. Naboen fester hele natten
Naboen kan skabe støj i dit signal, uden at du eller han er klar over det. Hvis du eksempelvis bor i et tætpakket lejlighedskompleks, så kan man være udsat for, at luften er fuld af trådløs trafik. Det er skidt, hvis ens netværk sender signaler på samme frekvenskanal som flere af ens naboer. Alle trådløse netværk sender signaler på en kanal fra 1-12, og kanalerne fletter samtidig lidt henover hinanden. Det betyder, at der ikke kun vil være forstyrrelser i signalet, hvis der er to routere sat op til frekvens 3, men også hvis der er en router, som er indstillet til frekvens 4.

I bund og grund siger man, at man kun kan anvende tre routere på samme kanal, uden at det skaber interferens i signalet. Derfor er routerens access point ofte indstillet til enten frekvens 1, 6 eller 11, i og med at de tre ligger med en passende afstand til, at der ikke vil blive skabt en overflod af signaler på samme kanal.

Hvis du er så uheldig, at alle dine naboer ligger på samme frekvenskanal som dig, så kan du ændre din sendekanal i din routers konfigurationsmenu. Normalt vil det være en webbaseret konfiguration, hvor man kan ændre på routerens indstillinger igennem browseren. Hvis du har problemer med at få adgang til din router, så kan du læse dig frem til det i manualen. Dog skal du være opmærksom på, at du skal være netværksadministrerende for at kunne ændre indstillinger på din router. Hvis du ikke er det, skal du kontakte den administrerende eller din internetudbyder for at få ændret på frekvenskanalerne.

4. Du bor i en spøgelsesby
Du skal være opmærksom på, at det ikke er alle steder i Danmark, hvor udbyderne har lige god dækning. Derfor skal du, når du sammenligner priser på bredbånd, også have udbydernes netværk med i overvejelserne, og ikke kun pris og hastighed, da dækningen af netværket er en lige så væsentlig faktor.

5. Dit udstyr har fået rynker
Dit udstyr har fået rynker og er blevet forældet – ligesom med alle andre teknologier bliver trådløse netværk også forbedret med tiden. Således kan det derfor være en god idé at sikre sig, at man har udstyr, som fungerer og er up-to-date med teknologien. Endvidere bør du også sikre dig, at du udnytter din antenne på routeren optimalt. Sædvanligvis er en standard-antenne på en router produceret til at sende signaler i alle retninger, og derfor mister du halvdelen af signalet, hvis routeren er placeret op ad en ydermur.

6. Send din router videre i uddannelsessystemet
Måske mangler din router en opdatering, så derfor bør du jævnligt tjekke din producents hjemmeside for at se, om der er kommet nyt firmware til din router. I nogle tilfælde kan du finde opdateringer igennem din routers konfigurationsmenu.

7. Du har et alt for stort hus
Man kan aldrig få for meget plads, men hvis du bor i et stort hus, kan det måske betyde, at din routers rækkevidde ikke er god nok til at dække hele huset. Løsningen vil være at købe en såkaldt trådløs repeater, der fungerer som en mellemstation for din router og computer. Det betyder, at du vil kunne øge rækkevidden for dit signal, såfremt at du placerer produktet optimalt.