Rigtig mange danskere havner i økonomiske problemer på den ene eller anden måde. Faktisk er hele 231.785 voksne danskere registreret som dårlige betalere i RKI.
For mange står det heldigvis ikke så slemt til, men det kan også give bekymringer nok at leve fra løncheck til løncheck og at have svært ved at betale uforudsete udgifter. Sammenligningssitet Samlino.dk giver dig 5 tips til at undgå pengeproblemer resten af livet:
Sørg for at dine indtægter er større end dine udgifter
I princippet er økonomi meget simpelt. For at have penge tilbage sidst på måneden skal du blot sørge for at bruge færre penge, end du tjener.
Læs også: Sådan sparer du kassen på dine bankprodukter
For nogle kan det dog være svært at holde sig tilbage, når der er sommerudsalg i butikkerne, eller når der skal købes gaver til børnene. Ikke desto mindre er det vigtigt, at du bruger færre penge, end du tjener, for at du kan spare op, hvilket bringer os til det næste punkt.
Sæt minimum 10 % af din indkomst ind på en opsparing
Sørg for at sætte den del af din indkomst, som du ikke bruger, ind på en opsparingskonto. Som tommelfingerregel bør du sætte minimum 10 % af din indkomst ind på din opsparingskonto. Misforstå det ikke – al opsparing har sin ret, og hvis du én måned kun har mulighed for at sætte 5 % af din indkomst af til opsparing, så er det bedre end ingenting.
En opsparing er særligt rar at have, når du skal betale uforudsete udgifter, udbetaling til en ny bil eller lignende.
Læs også: Sådan får du flest penge for din brugte bil
Læg et budget og hold dig til det
Det kan være svært for dig at spare op og bruge mindre, end du tjener, hvis du ikke har styr på dine udgifter og indtægter. Opstil derfor et budget som kan give dig et overblik over din privatøkonomi. Hold dig så vidt muligt til budgettet – bruger du flere penge på mad én måned, så må du finde en anden post at skære ned på netop den måned. På den måde udlignes de ekstra udgifter til mad af eksempelvis færre udgifter til fornøjelser, såsom biografture.
Vær gældfri så længe som muligt
Når du har gæld, er du forpligtet til at betale penge tilbage til din kreditor hver måned. Forsøg derfor så vidt muligt at holde dig gældfri. Selvfølgelig kan du være nødsaget til at tage et bolig- og/ eller billån, men hold dig fra at tage lån til et nyt tv eller nye møbler og brug i stedet af din opsparing til at betale for den slags.
Når du har stiftet gæld, handler det om at få den afviklet hurtigst muligt. Jo hurtigere du kommer af med din gæld, desto hurtigere får du igen den fulde rådighed over din indtægt.
Læs også: Pengeråd du IKKE skal lytte til
Tegn de nødvendige forsikringer
Mange har et lidt ambivalent forhold til forsikringer. På den ene side betaler man for noget, man håber på aldrig at få brug for, men på den anden side giver det en hvis tryghed at være forsikret, hvis uheldet skulle være ude. Find derfor ud af hvilke forsikringer du har behov for, og hvilke du kan leve uden.
Eksempelvis har mange fordel af at være medlem af en a-kasse, da du som medlem er garanteret dagpenge ved arbejdsløshed, uanset eventuel opsparing eller din ægtefælles status på arbejdsmarkedet. Hvis du har en gammel bil, som ikke er meget værd, kan det dog sjældent betale sig at tegne en kaskoforsikring på den. I stedet kan du nøjes med den lovpligtige ansvarsforsikring.
Følg Dagens Forbrug for flere lignende artikler: