3F i opråb: Lønsnyd for 10 millioner kroner

Nicolai H

31 uger siden

|

10/04/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu kalder 3F’s byggegruppe på politisk handling.

Dagens topnyheder

Gennem flere år er rumænske og italienske ansatte på byggeriet af den nye Storstrømsbro systematisk blevet underbetalt. I alt er der blevet snydt for mindst 10 millioner kroner. 

Det skriver 3F i en pressemeddelelse.

Sagen om underbetaling af udenlandske kolleger for millioner er ikke en overraskelse for 3F’s Byggegruppe, der årligt fører hundredvis af sager om netop dette. Også på store offentlige byggerier i milliardklassen med krav om danske løn- og arbejdsvilkår. 

- Absurd, at vores skattekroner går til, at udenlandske kolleger udnyttes på det groveste på offentlige byggerier, mener konsulent i teamet for udenlandsk arbejdskraft, Michael Severinsen, som har ført sagen på vegne af 3F’s Byggegruppe.

Udover underbetalingen viser sagen, at de ansattes timesedler er blevet forfalsket. Data fra byggepladsens porte har været med til at bevise, at der blev arbejdet på dage, hvor der ingen timer var på timesedlerne. En måde at skjule forholdene, som man ofte støder på. Byggeriet af Storstrømsbroen har budt på talrige skandalesager, og ifølge 3F er der mere på vej af denne kaliber: 

- Vi formår jo kun at afdække toppen af isbjerget fordi virksomhederne gør alt, hvad de kan for at skjule, hvordan de i virkeligheden behandler vores udenlandske kolleger, der af frygt for fyring og repressalier sjældent tør stå frem. Derfor er den nuværende indsats fra myndigheder langt fra omfattende nok. Så vidt jeg ved, har statens kontrolenhed ikke fundet fejl i virksomhedens aflønning. Samme virksomhed som nu er blevet dømt i en klokkeklar afgørelse, påpeger Michael Severinsen. 

Palle Bisgaard, næstformand i 3F’s Byggegruppe peger bl.a. på en national strategi og handlingsplan imod social dumping og arbejdskriminalitet som et vigtigt værktøj for at komme problemet til livs: 

- Politikerne bliver nødt til at se i øjnene, at problemet ikke bare er kommet for at blive, men også vokser særligt hvor der er udenlandske hovedentreprenører. For dem er arbejdsklausuler bare ord på et papir. Det kræver indsatser både i forhold til offentlige udbud, styrkede kontroller, ID-kort og meget andet. Der halter vi bagud i Danmark i forhold til f.eks. i Norge, hvor man strategisk arbejder med en handlingsplan på området, siger Palle Bisgaard og tilføjer: 

- Hvis politikerne mener det, når de siger, at der skal være danske løn- og arbejdsvilkår på offentlige byggerier – også dem med udenlandske hovedentreprenører, så må de komme i arbejdstøjet, afslutter Palle Bisgaard.