Tobias Jensen på 27 år er i dag selvhjulpen og aktiv kørestolsbruger. Men nu har han som den første dansker fået et såkaldt robotskelet på prøve, som han er i fuld gang med at lære at gå med.
Det er en del af et pilotprojekt mellem Bandagist-Centret og Vestdansk Center for Rygmarvsskade.
Bandagist-Centret har udlånt hjælpemidlet - der også kaldes et exoskelet - til Tobias Jensen, der i fem uger har trænet med det fem dage om ugen. I løbet af den tid har han lært at gå med skelettet. Nu får han det med hjem indtil januar for at afprøve, hvordan det er at bruge i hverdagen og uden for hjemmet.
- Hvis jeg kunne få bevilliget mit eget exoskelet, vil jeg ikke længere være så hæmmet, som jeg er i dag. Det ville eksempelvis betyde, at jeg kan komme op ad trapper, og det åbner en masse muligheder for mig. I dag er der mange steder, jeg ikke kan komme hen, fordi det kræver, at jeg skal op ad nogle trapper. Det vil give mig nye muligheder – også når det kommer til jobmulighederne, når jeg bliver færdig med min uddannelse til ergoterapeut, siger Tobias Jensen.
Den ny teknologi vækker også begejstring blandt fagfolk.
- Der er ingen tvivl om, at der er et stort potentiale i robotteknologien, der vil få stor betydning for patienter med rygmarvsskade i fremtiden. Det giver kørestolsbrugere som Tobias Jensen mulighed for at komme op i øjenhøjde med andre mennesker, og det har stor betydning for, hvordan man klarer sig socialt, når man er handicappet, siger Lasse Thulstrup, der er overfysioterapeut på Vestdansk Center for Rygmarvsskade.
Læs også: Anne vejer 42 kilo efter fedmeoperation - risikerer at dø af sult
Den 27-årige er allerede så begejstret for robotskelettet, at han har besluttet sig for at søge om at få bevilget et, når han er færdig med prøveperioden.
Se, hvordan skelettet virker i videoen nedenfor.
Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: